δημόσια νοσοκομεία, αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ. Η δυσμενής αυτή κατάσταση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επιδεινώνεται περαιτέρω από το «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν δοθεί, έναντι χρεών παλαιότερων ετών. Μόνο η ζημία από το «κούρεμα» αγγίζει το 1 δισ.
«Δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε πάντα εμείς την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους και την αδυναμία της πολιτείας να τα εισπράττει. Η πολιτεία οφείλει να ΄σεβαστεί΄ τη φαρμακοβιομηχανία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι αυτονόητο, αν αναλογιστούμε τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί και όλα τα δυσμενή και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία σε βάρος του φαρμάκου» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Φρουζής.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να ζητήσει από τις εταιρείες να πληρώσουν για τα αʼ τρίμηνο 105 εκατ. clawback. Πρόκειται για μηχανισμό αυτόματων επιστροφών που έχει θεσμοθετηθεί από τον εφαρμοστικό νόμο και επιβάλλεται στις φαρμακευτικές εταιρείες όταν γίνεται υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.