tromaktiko: Συρρίκνωση των κερδών στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Συρρίκνωση των κερδών στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων



Πτώση των πωλήσεων και συρρίκνωση της κερδοφορίας στην εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων διαπιστώνει κλαδική μελέτη... που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group.

Σχετικά με την πορεία της εν λόγω αγοράς, στη μελέτη αναφέρονται τα εξής: «Η εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κατά την περίοδο 1995-2009 (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης: 12,3%).

Ωστόσο, το 2010, η εικόνα διαφοροποιήθηκε ριζικά, καθώς η εγχώρια αγορά παρουσίασε σημαντική υποχώρηση κατά 23,5%. Η μείωση αυτή επήλθε, κυρίως, ως συνέπεια συνδυασμού μέτρων, από πλευράς δημοσίου τομέα, βασικότερα των οποίων ήταν η διενέργεια διαγωνισμών, η μείωση των τιμών και η δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών. Ο δημόσιος τομέας απορροφά διαχρονικά το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας αγοράς και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται στο 70% έναντι 30% του ιδιωτικού, για το 2010.

Όσον αφορά το 2011, εκτιμάται ότι σημειώθηκε νέα σημαντική υποχώρηση της εγχώριας αγοράς σε ποσοστό της τάξης του 23%, κυρίως, λόγω της περαιτέρω περιστολής των δημοσίων δαπανών προμηθειών υγείας».

Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 104 επιχειρήσεων (εισαγωγικών και παραγωγικών) ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 3,7%, το 2010/09, μεταβολή η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της αξίας των καθαρών παγίων και, ιδιαίτερα, των μακροπρόθεσμων απαιτήσεων.

«Η αύξηση αυτή, ουσιαστικά, αποτυπώνει την εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, για τα έτη 2007-2009, με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος σημείωσαν μικρή αύξηση 1,2%, το 2010/09. Οι συνολικές πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 18,4% και τα μικτά κέρδη κατά 19,1%. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του λειτουργικού αποτελέσματος (κατά 68,7%), το 2010/09. Τελικά, τα κέρδη προ φόρων των εταιρειών σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 97,6% και τα κέρδη EBITDA κατά 39,4%.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο μέσος όρος προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τον κλάδο και, συγκεκριμένα, σε 423 ημέρες (ως μέσος όρος πενταετίας), γεγονός που αποτυπώνει το μείζον πρόβλημα του κλάδου, σχετικά με τις καθυστερήσεις εξόφλησης, από πλευράς δημόσιου τομέα», επισημαίνεται στη μελέτη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!