Στο βιβλίο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το εγκεφαλικό που σκότωσε τον Στάλιν, να είχε προκληθεί από επαγγελματία δολοφόνο, τον οποίο είχε στείλει ο γιουγκοσλάβος ηγέτης. Υπέρ αυτής της εκδοχής μαρτυρούν τα υλικά αρχείου, από τα οποία βγαίνει το συμπέρασμα, πως μεταξύ των εγγράφων του Στάλιν είχε βρεθεί επιστολή από τον Τίτο. Σε αυτή γινόταν λόγος για το ότι ο Τίτο, εναντίον του οποίου με διαταγή του Στάλιν είχαν γίνει 22 απόπειρες δολοφονίας, μεταξύ των οποίων μία με την βοήθεια του «κουτιού για κοσμήματα, με το άνοιγμα του οποίου απελευθερωνόταν ένα παραλυτικό αέριο», πως δεν θα χρειαστούν τόσες πολλές προσπάθειες για να δολοφονηθεί ο Στάλιν αλλά αρκεί μόνο μία.
Εκτός τούτων, στο βιβλίο περιγράφονται οι λεπτομέρειες των τελευταίων ημερών της ζωής του Στάλιν, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστορικό, είναι αρκετά ύποπτες και επίσης μπορούν να μαρτυρούν υπέρ της εκδοχής για την δολοφονία του Στάλιν.
Και το αντίθετο σενάριο!
Βέβαια προ μερικών μηνών είχε κυκλοφορήσει βιβλίο με ακριβώς αντίθετη εκδοχή: Ότι ο Στάλιν σχεδίαζε την δολοφονία του Τίτο.Σχετικό δημοσίευμα είχε κάνει το ''Βήμα'' στις 10-11-2011, το οποίο έχει ως εξής:
''Σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας «Γιούταρνι λιστ», Σέρβος ιστορικός ανακάλυψε, σε ρωσικά αρχεία, έγγραφο που επιβεβαιώνει ότι ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Ιωσήφ Στάλιν είχε στείλει δύο γιατρούς για να δολοφονήσουν τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο στη διάρκεια επέμβασης για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Ο ιστορικός Λιούμποντραγκ Ντίμιτς κατά τη σύνθεση της «Συλλογής εγγράφων των σχέσεων Γιουγκοσλαβίας - Σοβιετικής Ενωσης 1945-56» που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, ανακάλυψε πιθανή επιβεβαίωση της απόπειρας δολοφονίας.
Πολλές ιστορίες για ενδεχόμενες απόπειρες κατά του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο παρέμειναν ανεπιβεβαίωτες, αλλά ο Σέρβος ιστορικός υποστηρίζει ότι από πρακτικά συνομιλιών του Στάλιν και του νούμερο δύο συνεργάτη του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Εντβαρντ Καρντέλι προκύπτει ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας του Τίτο «μέσω της ιατρικής επιστήμης».
Υποψίες είχαν διατυπωθεί πρώτη φορά από έναν άνθρωπο της ασφάλειας του Τίτο, τον στρατηγό Μίλαν Ζέζελι και τις περιέγραψε στο βιβλίο του «Οι φόβοι του Μπροζ» οΜίλαντιν Αντάμοβιτς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ζέζελι, το 1947, όταν οι σχέσεις Τίτο - Στάλιν δεν ήταν τόσο εξαιρετικές, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, επειδή είχε παρουσιάσει οξεία σκωληκοειδίτιδα.
Παρ' ότι τότε ένα ολόκληρο δωμάτιο στην κατοικία του Τίτο, στο Μπρντο πρι Κρανι, στη Σλοβενία, είχε μετατραπεί σε αίθουσα χειρουργείου με γιατρούς και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, ξαφνικά εμφανίστηκαν Ρώσοι ειδικοί με το μήνυμα ότι τους έστειλε ο ίδιος ο Στάλιν να παράσχουν βοήθεια.
Ο Τίτο τους δέχθηκε, σύμφωνα με τον Ζέζελι, για να μην εξαγριωθεί ο Ρώσος ηγέτης και να μην επιδεινωθούν περισσότερο οι σχέσεις με το Κρεμλίνο. Οι Ρώσοι γιατροί εγχείρισαν τον Τίτο, ο οποίος μετά την επέμβαση δεν αισθανόταν καλά, η τομή του μολύνθηκε και τότε διατυπώθηκαν εικασίες ότι τα ιατρικά εργαλεία, με τα οποία έγινε η επέμβαση είχαν «δηλητήριο», σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό.
Οι συνεργάτες του Τίτο είχαν παρατηρήσει ότι οι Ρώσοι χειρουργοί συμπεριφέρονταν περίεργα, έπιναν πολύ, κάπνιζαν και ήταν νευρικοί. Ο Ζέζελι τους έκλεισε σε ένα δωμάτιο και κάλεσε τους γιατρούς του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι τον χειρούργησαν για δεύτερη φορά, με επιτυχία. Στο βιβλίο του ο Σέρβος ιστορικός παρουσιάζει 200 αδημοσίευτα έγγραφα από τα ρωσικά αρχεία.
Ο Μάριαν Κράνιτς, ένας ακόμη στενός συνεργάτης του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας αναφέρει ότι σχεδιάστηκαν ή έγιναν 57 απόπειρες σε βάρος του στο βιβλίο του «Συνωμοσίες και απόπειρες δολοφονίες εναντίον του Τίτο».