tromaktiko: Αναπόφευκτες οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Αναπόφευκτες οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα



Ως συγκοινωνούντα δοχεία χαρακτηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα μέτρα που έχουν τεθεί υπ όψιν των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλοντας... με αυτό το τρόπο να δείξουν ότι όταν ένα μέτρο γίνεται πιο χαλαρό, αυτομάτως το βάρος θα πρέπει να πέσει σε άλλη περικοπή, έτσι ώστε να μη χαθεί ο τελικός στόχος των 11,5 δισ ευρώ.

Επισημαίνουν, δε, ότι αν λάβει κανείς υπόψιν πως το 76% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης- απ όπου θα αντληθούν τα 11,5 δισ ευρώ- αφορά σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δαπάνες Υγείας, είναι αναπόφευκτο ότι θα θιγούν οι πλέον «ευαίσθητες» κατηγορίες συμπολιτών μας.

Μετά από τις πολύωρες συσκέψεις των οικονομικών επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι κατ” αρχήν δεν προχωρά η θεσμοθέτηση του ετήσιου πλαφόν των 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο στις ιατρικές δαπάνες, όπως επίσης η πλήρης κατάργηση της 13ης- 14ης σύνταξης στο Δημόσιο.

Διαφαίνεται, επίσης, πρόθεση των τριών κομμάτων να ανεβάσουν το πήχη του πλαφόν στις συντάξεις τουλάχιστον στις 2.500 ευρώ- αντί των 2.000 ευρώ που προβλέπει το πιο «σκληρό» σενάριο του υπουργείου Οικονομικών- όπως επίσης να ξεκινήσουν οι περικοπές συντάξεων από τα 1.400 ευρώ και άνω.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος πειστικό «πακέτο» ισοδύναμων μέτρων για να μην προχωρήσουν τα παραπάνω μέτρα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αν ζορίσουν πολύ τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις, θα πέσει άγριο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα ανάψει και πράσινο φως στο σενάριο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και για τους νέους και για τους παλιούς ασφαλισμένους.

Κι ενώ τα κόμματα αναζητούν τη χρυσή τομή, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ, αφού αποτυπώνουν τη καθίζηση των εισοδημάτων μέσα σε έναν χρόνο. Ειδικότερα, κατά το 1ο τρίμηνο του 2012, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 37,2 δισ. ευρώ σε 35,2 δισ. Ευρώ, κάτι που οφείλεται σε μείωση κατά 15,6% των αποδοχών των εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 6,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 41,7 δισ. ευρώ σε 38,9 δισ. Ευρώ, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν -10,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με -12% το πρώτο τρίμηνο του 2011!
onlarissa.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!