Ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2011 ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης η συγχώνευση των δύο αναπτυξιακών οργανισμών της Κρήτης. Ακολούθησε...πανικός, συσκέψεις, ανάκληση των αδειών, μελέτες μέχρι και αναφορές στη Βουλή και το σχέδιο....χάθηκε! Εάν πραγματικά θέλουμε να δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα-και δεν τα ρίχνουμε όλα στην...τρόικα!- οι λέξεις κλειδιά είναι: ΟΑΝΑΚ-ΟΑΔΥΚ!
Όχι μόνο δεν προχώρησε το σχέδιο συγχώνευσης των δύο οργανισμών της Κρήτης, αλλά ούτε και...αξιοποιούνται! Αν και το κράτος δηλαδή διαθέτει δύο αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία δεν καταργεί, δεν τα συγχωνεύει, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέες εταιρείες(πχ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ) και...ψάχνεται να Κάνει κι άλλες πχ για τη διαχείριση των νερών του Αποσελέμη!
«Εμείς δουλεύουμε κανονικά τα σχέδια που έχουμε , αλλά ταυτόχρονα Κάνουμε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του οργανισμού. ΝΑι, πριν μερικούς μήνες είχε προαναγγελθεί η συγχώνευση των ΔΥο οργανισμών της Κρήτης. περιμέναμε να γίνει Κάτι, δεν έγινε τίποτα» τόνισε ψ ο γενικός διευθυντής του οργανισμού κ.Θέμης Μαγγανάς που επεσήμανε την ανάγκη να μπει όλος ο σχεδιασμός της Κρήτης σε ορθολογιστικά πλαίσια.
Η χθεσινή γενική συνέλευση έγινε υπό το βάρος της ασάφειας και της θολούρας για το μέλλον του οργανισμού τα 20 μέλη του οποίου δεν γνωρίζουν τι θα απογίνει....
Και είναι απορίας άξιο το πως η απλή όπως φαινόταν και είχε προαναγγελθεί από τον κ.Χρυσοχοϊδη συγχώνευση όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά έχει αφήσει και άλλα σημάδια στους δυο οργανισμούς. Στον καταχρεωμένο ΟΑΔΥΚ με το προσωπικό να ξεπερνά τα 100 άτομα και τον...φτωχό, αλλά σχετικά κερδοφόρο ΟΑΝΑΚ να βουλοπλέουν!
Στη χθεσινή γενική συνέλευση, που προήδρευσε ο κ.Καρούντζος, ακριβώς αυτά τα ζητήματα συζητούνταν στα ‘πηγαδάκια’, το πως θα μπορέσει ο οργανισμός έκτος από την σχετική κερδοφορία να αποκτήσει και ποιότητα, να Κάνει αυτή τη δουλειά για την οποία ο νομοθέτης ίδρυσε τον ΟΑΝΑΚ.
«Στην Κρήτη έχουμε από τη δεκαετία του 70 τον ΟΑΔΥΚ και από τη δεκαετία του 90 τον ΟΑΝΑΚ. Έχουν Κάνει πολλές μελέτες και έργα. Αντί να τους αξιοποιήσουν ζητούν και φτιάχνουν νέες εταιρείες όπως η ΚΡΗΤΗ ΑΕ για να εξυπηρετήσουν καταστάσεις της ΕΓΝΑΤΙΑ’ έλεγε μέλος του οργανισμού...
Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαχείριση των νερών με αποκορύφωμα τα νερά του Αποσελέμη για τα οποία έχει ακουστεί –και έχει κατατεθεί σχετική πρόταση- ότι μπορεί με μια δυο προσθήκες να αναλάβει αυτό το έργο ο ΟΑΝΑΚ. Και όμως προσπαθούν να εξυπηρετήσουν μικροσυμφέροντα κι άλλες...καταστάσεις και δεν κοιτούν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους....