tromaktiko: Καίρια ερωτήματα για την Αχαϊκή θέτει μερίδα των μετόχων - Μιλούν για καταστρατήγηση του Καταστατικού της Τράπεζας και εγείρουν θέμα αγωγών κατά μελών του Δ.Σ.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Καίρια ερωτήματα για την Αχαϊκή θέτει μερίδα των μετόχων - Μιλούν για καταστρατήγηση του Καταστατικού της Τράπεζας και εγείρουν θέμα αγωγών κατά μελών του Δ.Σ.



Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της προγραμματισμένης για την προσεχή Τετάρτη, 18 Ιουλίου, γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και καθώς η... τελευταία διοίκηση της Τράπεζας τελεί εν αναμονή της συζήτησης, τον Οκτώβριο, της προσφυγής που έχει καταθέσει, κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με την οποία ανακλήθηκε η άδεια της Αχαϊκής και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αρκετά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται από μετόχους, για μία σειρά από σοβαρότατα θέματα, που άπτονται της λειτουργίας της Τράπεζας και της διασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων των ίδιων.
Κατ' αρχήν, σε επικοινωνία που είχαν με το attacktv.gr και σχολιάζοντας την προαναφερθείσα πρωτοβουλία που έλαβε η υπό τον Ευάγγελο Φλωράτο διοίκηση της Αχαϊκής, αναρωτιούνταν, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι γίνεται δεκτό από τη Δικαιοσύνη το αίτημα για ανάκληση των αποφάσεων που έλαβε η ΤτΕ και για επαναλειτουργία της εδρεύουσας στην Πάτρα Συνεταιριστικής Τράπεζας, ποιος θα εμπιστευόταν πλέον μία Τράπεζα με τέτοιο ιστορικό, και μάλιστα σε καιρούς τόσο σκοτεινούς, ριψοκινδυνεύοντας να χάσει τα χρήματά του.
Κάθε... άρθρο και καημός
Επίσης, κάποιοι εξ αυτών έθεσαν θέμα καταστρατήγησης άρθρων του Καταστατικού της Αχαϊκής, ενώ αναφέρθηκαν και στη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων άλλων άρθρων του, προς όφελος των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στη συγκεκριμένη Τράπεζα και βρίσκονται πλέον ευθέως αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής τους, ύστερα από τις συνταρακτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
Για παράδειγμα, όπως είπαν, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καταστατικού της Αχαϊκής, προβλεπόταν η δημιουργία Ταμείου Ασφαλείας στην Τράπεζα, στο οποίο θα έπρεπε να κατατίθεται άτοκα ένα ποσό από κάθε δανειολήπτη. "Το πρόβλημα με τις επισφάλειες θα είχε λυθεί, αν είχε εφαρμοστεί αυτή η διάταξη του Καταστατικού", τόνιζαν χαρακτηριστικά στο attacktv.gr.
Mεγάλη έμφαση, επίσης, έδιναν στο άρθρο 23, που αφορά την ευθύνη των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας και αναφέρει επί λέξει: "Μέλη του Δ.Σ. παραβαίνοντα τα καθήκοντα που διαγράφονται από τις κείμενες διατάξεις των νόμων, του Καταστατικού και των αποφάσεων της Γ.Σ., ευθύνονται προς το Συνεταιρισμό, προς τους συνεταίρους και προς τους δανειστές για τις ζημίες που προήλθαν από τις πράξεις ή παραλείψεις τους. Τα μέλη του Δ.Σ. ευθύνονται για κάθε ζημία που υπαίτια προκάλεσαν στο Συνεταιρισμό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους".
Σκέψεις για αγωγές κατά της διοίκησης
Επίσης, στο ίδιο άρθρο του Καταστατικού αναγράφονται και τα εξής: "Το Δ.Σ. ή το 1/5 τουλάχιστον των μελών του Συνεταιρισμού μπορούν να ασκήσουν αγωγή αποζημίωσης εναντίον μέλους ή μελών του Δ.Σ. Η αγωγή θα έχει ως αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας".
Το άρθρο αυτό συνδυάζεται δε και με το άρθρο 13 παρ. ε, που αναφέρει: "Οι συνεταίροι μεταξύ των άλλων οφείλουν να μην προβαίνουν σε ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα και το κύρος του Συνεταιρισμού ή των μελών του".
Σχολιάζοντας τα παραπάνω άρθρα, μεριδιούχοι της Αχαϊκής αναρωτιούνταν μήπως ανοίγει ο δρόμος να διεκδικήσουν μέσω αγωγών, από τα μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, αποζημιώσεις για τις τεράστιες απώλειες που κινδυνεύουν να υποστούν.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο του Καταστατικού της Αχαϊκής είναι το 51, που αναφέρει: "Καμιά παρακινδυνευμένη εργασία δεν επιτρέπεται να επιχειρείται στο όνομα του Συνεταιρισμού από οποιοδήποτε διοικητικό όργανο". Σχετικά με το συγκεκριμένο άρθρο, οι μέτοχοι της Αχαϊκής που μίλησαν στο attacktv.gr παρατήρησαν πως στην κατηγορία αυτή, της παρακινδυνευμένης εργασίας, υπάγονται, προφανώς, τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς έλεγχο σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνταν με βάση τα τραπεζικά κριτήρια, προσθέτοντας πως αυτά ήταν που προκάλεσαν το πρόβλημα.
Κι ένα ακόμη άρθρο, όμως, το 67, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, ιδίως στη φάση που διανύει αυτή την περίοδο η Αχαϊκή. Κι αυτό διότι προβλέπει ότι τυχόν διαδικασία εκκαθάρισης ακολουθεί την πτώχευση, για την οποία μόνο αρμόδιο είναι το Ειρηνοδικείο Πατρών. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση που να έχει κηρύξει σε πτώχευση την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!