tromaktiko: Συμβουλές για την διατροφή στην κατασκήνωση

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Συμβουλές για την διατροφή στην κατασκήνωση



Η κατασκήνωση δεν είναι απλά μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εξασφαλίζει πλούσιες εμπειρίες οι οποίες βοηθούν το παιδί να...
ωριμάσει, να ανακαλύψει τον εαυτό του και να ενεργοποιήσει το κρυφό του δυναμικό.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.life2day.gr η Κάμπατζη Γεωργία-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική συνεργάτης MediDiatrofi.

Όπως έχει αποδειχτεί, είναι μια εμπειρία η οποία έχει πολλά να προσφέρει στο παιδί σας, καθώς μέσα από την κατασκήνωση μαθαίνει να προσαρμόζεται ευκολότερα, συνειδητοποιεί την αξία της συνεργασίας, συνηθίζει να υπακούει και να εμπεδώνει τους κανόνες, μαθαίνει να είναι αυτόνομο, γνωρίζει πώς να κάνει φίλους, του δημιουργεί νέα ερεθίσματα που μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές του, μαθαίνει να είναι ισότιμο.

Η καλύτερη ηλικία για να συμμετέχει ένα παιδί στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης είναι μετά τα 6 ή 7 του χρόνια. Σε αυτήν την ηλικία έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινωνική ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, ξέρει να αυτοεξυπηρετείται, μπορεί να κάνει πράγματα μόνο του, μπορεί να υπακούει σε κανόνες και να ακολουθεί οδηγίες. Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που δείχνει ότι ένα παιδί είναι έτοιμο για κατασκήνωση είναι να έχει μάθει να αποχωρίζεται τους γονείς του. Όλα αυτά όμως δεν εξαρτώνται πάντα από την ηλικία του παιδιού, αλλά και από την προσωπικότητά του, το βαθμό ωριμότητας και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει. Η κατασκήνωση δεν είναι η καλύτερη λύση για ένα παιδί ιδιαίτερα προσκολλημένο στους γονείς του, γιατί πιθανό να αναπτύξει πιο έντονο άγχος αποχωρισμού.

Γονείς..

Αποφύγετε να του ανακοινώνετε ξαφνικά ότι θα το γράψετε σε μια κατασκήνωση επειδή εσείς το αποφασίσατε ή επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Είναι σημαντικό να παρουσιάσετε την κατασκήνωση σαν μια εναλλακτική πρόταση που θα του εξασφαλίσει διασκέδαση, παρέα και μοναδικές εμπειρίες.

Καλό είναι να επιλέξετε μια κατασκήνωση όπου ξέρετε ότι το παιδί σας θα βρει φίλους ή πρόσωπα που γνωρίζει ήδη. Γενικά η παρουσία ενός φίλου, συμμαθητή ή συγγενή μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει την αμηχανία των πρώτων ημερών πιο εύκολα.

Επισκεφθείτε από πριν τις εγκαταστάσεις μαζί με το παιδί: Ένα περιβάλλον που βλέπει για πρώτη φορά μπορεί να αγχώσει το μικρό σας. Γι’ αυτό, πριν το γράψετε σε κάποιο πρόγραμμα, φροντίστε να το πάρετε μαζί σας και να ενημερωθείτε παρέα για όλες τις δραστηριότητες.

Μην ωραιοποιείτε την πραγματικότητα: Αποφύγετε να υπερβάλλετε κάθε φορά που προσπαθείτε να περιγράψετε πώς θα περνάει το παιδί στην κατασκήνωση. Μην πείτε π.χ. ότι «όλη μέρα θα παίζετε», γιατί η κατασκήνωση δεν είναι μόνο παιχνίδι.

Μπείτε σε φάση προετοιμασίας: Δύο εβδομάδες πριν πάει το παιδί κατασκήνωση, ξεκινήστε πιο συστηματική εξάσκηση στα θέματα υγιεινής και κανόνων. Π.χ. καλό είναι να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του ή να κάνει μπάνιο μόνο του ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

Εξηγήστε του πότε θα το παίρνετε τηλέφωνο και κάθε πότε θα πηγαίνετε να το βλέπετε. Καλό είναι πάντως, αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας πάει κατασκήνωση, να επιλέξετε το πιο σύντομο σε διάρκεια πρόγραμμα που υπάρχει

Κρατήστε επαφή: Αν και δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε συνεχώς για να δείτε αν το παιδί σας είναι καλά, από την άλλη πάλι μην αποφεύγετε να του τηλεφωνείτε από φόβο μήπως το ακούσετε στενοχωρημένο ή σας πει ότι θέλει να το πάρετε. Είναι σημαντικό πάντως να κρατάτε τακτική τηλεφωνική επαφή με τον ομαδάρχη, ρυθμίζοντας μαζί του κάθε πότε θα παίρνετε το.

Βάλτε μέτρο στην ανησυχία σας: Κάθε φορά που μιλάτε στο παιδί από το τηλέφωνο ή κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου φροντίστε να είστε θετικοί, αποφεύγοντας τις ερωτήσεις που φανερώνουν ανησυχία του στυλ: «έφαγες;», «κοιμήθηκες καλά;», «βήχεις;», γιατί έτσι του μεταδίδετε το άγχος σας.

Δείξτε συνέπεια στο επισκεπτήριο: Έχει εξαιρετική σημασία για το παιδί σας που το περιμένει πώς και πώς. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα παιδάκι από το να βλέπει όλους τους άλλους γονείς εκτός από τους δικούς του. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων προσπαθήστε να κρατάτε ψύχραιμη και θετική στάση και αποχαιρετίστε το αποφεύγοντας τις συγκινήσεις. Με τον τρόπο αυτόν περνάτε στο παιδί σας το μήνυμα ότι έχετε εμπιστοσύνη τόσο στο ίδιο όσο και τους ανθρώπους της κατασκήνωσης.

Μη βιάζεστε να επέμβετε: Εάν το παιδί παραπονιέται ότι δεν περνάει καλά, πράγμα εξαιρετικά συνηθισμένο τις πρώτες μέρες, μιλήστε με τον ομαδάρχη που θα σας εξηγήσει ακριβώς πώς είναι τα πράγματα. Κάποια παιδιά, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα, έχουν την τάση να παραπονιούνται ή τα πιάνει νοσταλγία όταν βλέπουν ή μιλούν με τους γονείς τους.

Αν όμως η νοσταλγία επιμένει και το παιδί είναι πραγματικά στενοχωρημένο και αναστατωμένο, πρέπει να το πάρετε. Μη βλέπετε όμως αυτήν την αποχώρηση σαν μια αποτυχία του παιδιού.

Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες για τις υποψήφιες κατασκηνώσεις.

Συμβουλευτείτε γονείς που έχουν ήδη στείλει τα παιδιά τους κατασκήνωση. Η σχετικά εύκολη πρόσβαση στην κατασκήνωση και η εγγύτητά της στο τόπο κατοικίας των γονιών, αποτελεί σημαντικό κριτήριο, ώστε παιδί και γονείς να νιώθουν ασφάλεια.

Βεβαιωθείτε µε τα ίδια σας τα µάτια πως οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης που θα επιλέξετε πληρούν βασικές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

Αντλήστε πληροφορίες σχετικά µε το προσωπικό. Υπάρχει γιατρός; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες; Ποια η ηλικία και η εμπειρία των ατόμων που εργάζονται εκεί;

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα διατροφής, είτε το παιδί έχει συγκεκριμένες ανάγκες είτε όχι.

Είναι σύνηθες πολλά παιδιά τα οποία πρόκειται να πάνε στη κατασκήνωση έχουν πρόβλημα βάρους ή πρόβλημα αποδοχής κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων. Η διαμονή αρκετές ημέρες εκτός σπιτιού και μακριά από την επίβλεψη των γονιών μπορεί να οδηγήσει σε περεταίρω αύξηση του σωματικού του βάρους ή σε περαιτέρω αποστροφή του παιδιού από το φαγητό.

Οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν την κατασκήνωση η οποία θα μπορέσει να παρέχει στο παιδί ποιοτική αλλά όχι απαραιτήτως ποσοτική διατροφή. Πολλές κατασκηνώσεις ανάμεσα στις παροχές τους προωθούν την ιδέα του άφθονου φαγητού. Αυτό αρχικά ενώ μπορεί να εφησυχάζει τους γονείς πρέπει τελικά να τους προβληματίζει. Συνήθως στην προσπάθεια τους οι διοργανωτές των κατασκηνώσεων να προσελκύσουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά παρέχουν πλούσια σε λίπος και ζάχαρη γεύματα.

Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν επακριβώς για το αναλυτικό πρόγραμμά της διατροφής του παιδιού. Να συζητήσουν τις πιθανές ανησυχίες τους με τους υπεύθυνους σίτισης καθώς επίσης να ενημερωθούν κατά πόσο το πρόγραμμα διατροφής που θα ακολουθήσει το παιδί τους είναι ισορροπημένο και ελεγμένο από επιστήμονα διαιτολόγο, ο οποίος έχει εξειδίκευση στην παιδική διατροφή. Στην περίπτωση που το παιδί ήδη ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής πριν την έναρξη της κατασκήνωσης πρέπει οι γονείς να φροντίσουν να έρθουν σε επαφή ο υπεύθυνος διαιτολόγος της κατασκήνωσης με τον διαιτολόγο που διαχειρίζεται το παιδί πριν την είσοδο του στην κατασκήνωση.

Η αλλαγή του περιβάλλοντος συνήθως συνεπάγεται με καινούριες συνήθεις, καινούρια και πιθανόν όχι οικεία φαγητά για το παιδί. Αυτό ενδεχομένως να μπλοκάρει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του παιδιού αλλά και την προσπάθεια διατήρησης του βάρους επηρεάζοντας την διάθεση του να παραμείνει στην κατασκήνωση.

Ιδιαίτερη σημασία οι γονείς πρέπει να δώσουν στην εξασφάλιση τουλάχιστον σταθερού βάρους του παιδιού κατά την διάρκεια της κατασκήνωσης. Βοηθητικά εργαλεία αποτελούν οι εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν οι μικροί κατασκηνωτές. Η αυξημένη αλλά ταυτόχρονα υπό την επίβλεψη του γυμναστή φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει το παιδί να κινητοποιηθεί σωματικά.

Υπεύθυνοι κατασκηνώσεων

H εξέλιξη των χρόνων έφερε στην Ελλάδα την σταδιακή αύξηση του μέσου όρου του παιδικού σωματικού βάρους. Το ποσοστό των παχύσαρκων ελληνόπουλων αυξάνεται κάθε χρόνο. Ίσως ήρθε η εποχή που θα διοργανώνονται παιδικές κατασκηνώσεις στις οποίες τα παχύσαρκα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ομαδικά. Πέραν των υπολοίπων δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και του χαρακτήρα του παιδιού ίσως η εκμάθηση του σωστού τρόπου διατροφής να αποτελεί την σημαντικότερη.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!