Οι κλοπές μετάλλων λαμβάνουν ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις όπως φάνηκε μέσα από τη διήμερη εκστρατεία εντοπισμού παρατυπιών στη διακίνηση και έλεγχο μεταφοράς αποβλήτων.
Συνολικά έγιναν 210 έλεγχοι παγκύπρια και διαπιστώθηκαν 77 παρατυπίες. Επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος επέβαλαν εξώδικες ρυθμίσεις ανάλογα με τη φύση της παρατυπίας από 100 έως 500 ευρώ, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιβολής εξώδικου πρόστιμου μέχρι 4.000 ευρώ.
Παρατηρήθηκε ότι αριθμός των συλλεκτών αντικειμένων δεν κατείχε άδεια. Εκεί και όπου υπήρχαν υποψίες για κλοπή αντικειμένων ανέλαβε η Αστυνομία ρόλο ώστε να εντοπιστεί από πού τα προμηθεύτηκαν.
Τους τελευταίους μήνες ελέω και της οικονομικής κρίσης, η εμπορία παλιών μετάλλων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται κλοπές από εργοτάξια, κλειστούς περιφραγμένους χώρους, ακόμα και από οικίες. Όλα τα μέταλλα καταλήγουν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών για να διαπιστώσουν κατά πόσο παραλαμβάνουν μόνο παλιοσίδερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε φορτηγό όχημα το οποίο, ενώ είχε πιστοποιητικό καταστροφής από αδειοδοτημένο ανακυκλωτή, κυκλοφορούσε, κάτι που αναμένεται να απασχολήσει και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Ομάδα επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος στην οποία περιλαμβάνονταν και οκτώ ιδιώτες που εργοδοτούνται για λογαριασμό του Τμήματος, σε συνεργασία με την Αστυνομία έστησαν μπλόκα σε 11 σημεία ανά ημέρα παγκύπρια σε δρόμους που οδηγούν σε εγκαταστάσεις αποβλήτων.
Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η όλη εκστρατεία επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των κλοπιμαίων μεταλλικών αντικειμένων και προϊόντων. Πρόσθεσε ότι κατηγοριοποιήθηκαν οι παρανομίες και ανάλογα με τον τύπο του αδικήματος επιβαλλόταν και το αντίστοιχο εξώδικο πρόστιμο.
Παράλληλα, τόνισε ότι ανάλογες εκστρατείες θα γίνουν και για επικίνδυνα απόβλητα, όπως είναι τα μηχανέλαια, τα κλινικά και τα απόβλητα από οδοντιατρεία.