διέθεσαν σε πελάτες τους επειδή, μεταξύ άλλων, υπήρξε σκόπιμη μη αποκάλυψη ουσιωδών γεγονότων στα ενημερωτικά τους δελτία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες ότι έρευνα, την οποία έκανε τις τελευταίες ημέρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ενημερωτικά δελτία ήταν σύμφωνα με τον νόμο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένα μόνο δικηγορικό γραφείο, αυτό του Χρίστου Κληρίδη, έχει έτοιμες και θα τις καταχωρίσει εντός των ημερών αγωγές πέραν των 80 επενδυτών εναντίον τράπεζας, με τις οποίες θα ζητείται διάταγμα για ακύρωση των αξιογράφων, καθώς και αποζημιώσεις εκατομμυρίων για απάτη και μη αποκάλυψη ουσιωδών στοιχείων στο ενημερωτικό δελτίο. Θα ζητείται, επίσης, επιστροφή των χρημάτων τα οποία κατέβαλαν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα αξιόγραφα. Οι αγωγές στρέφονται εναντίον όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
Σωρεία τα παράπονα
Χθες πάντως, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δημητρα Καλογήρου δήλωσε ότι έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Επιτροπή τις τελευταίες μέρες, ύστερα από σωρεία παραπόνων επενδυτών για την απόφαση των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής να αναβάλουν ή να ακυρώσουν την πληρωμή τόκου στα αξιόγραφα που εξέδωσαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ενημερωτικά δελτία που έχουν κυκλοφορήσει οι δύο τράπεζες για την έκδοση αξιογράφων ήταν σύμφωνα με τον νόμο περί Δημόσιας Πρόσκλησης, που αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία.
Όπως είπε σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλογήρου, στα ενημερωτικά δελτία των τραπεζών «καταγράφονται ρητά οι κίνδυνοι και όλοι οι όροι που αναλαμβάνει ένας επενδυτής», σε περίπτωση που επενδύσει κεφάλαια στα αξιόγραφα των τραπεζών. Σημείωσε, επίσης, ότι στα ενημερωτικά δελτία περιλαμβάνεται επίσης προειδοποίηση ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί τόκος σε περίπτωση, μεταξύ άλλων, που η τράπεζα δεν διαθέτει επάρκεια κεφαλαίου».
Σε 20 σελίδες η περιγραφή των κινδύνων
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η κ. Καλογήρου, στα ενημερωτικά δελτία οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους καταλαμβάνουν πέραν των 20 σελίδων. Για την Κεφαλαιαγορά, πρόσθεσε, το θέμα έχει πλέον κλείσει. Το ζήτημα που υπάρχει τώρα είναι ο τρόπος προώθησης (επενδυτικές συμβουλές) αυτών των προϊόντων από τις τράπεζες, καθότι τα παράπονα των επενδυτών αφορούν και σε αυτό το θέμα. Όμως, όπως εξήγησε, επειδή τα παράπονα των επενδυτών έχουν σχέση με ενέργειες τραπεζών και όχι ενέργειες Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), οι οποίες εποπτεύονται από την Κεφαλαιαγορά, η υπεύθυνη Αρχή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία εγκρίνει την παραχώρηση άδειας στις τράπεζες για προσφορά επενδυτικών συμβουλών.
Το ζήτημα που εγείρεται, πρόσθεσε η κ. Καλογήρου, είναι ποιοι συμβούλευσαν τους επενδυτές να αγοράσουν αξιόγραφα. Ήταν υπάλληλοι των τραπεζών που είναι εγκεκριμένοι επενδυτικοί σύμβουλοι και διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τις αρμόδιες Αρχές ή απλοί υπάλληλοι των τραπεζών, χωρίς άδεια επενδυτικού συμβούλου.
Η κ. Καλογήρου διερωτήθηκε, επίσης, αν οι υπάλληλοι των τραπεζών κατά την προώθηση των χρηματοοικονομικών αυτών προϊόντων προέβαιναν στη δημιουργία του προφίλ του επενδυτή και επεξηγούσαν στον κάθε επενδυτή τα ρίσκα, που ήταν καταγραμμένα στα ενημερωτικά δελτία.
Στη Βουλή και πάλι τη Δευτέρα
Στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τους επενδυτές να μελετούν προσεκτικά τα ενημερωτικά δελτία και σημείωσε ότι «κάθε φορά που μια εταιρεία ή μια τράπεζα εκδίδει αξιόγραφα, εκδίδει παράλληλα και δελτίο στο οποίο καταγράφονται οι κίνδυνοι που αναλαμβάνει κάποιος σε περίπτωση επένδυσης σε αξιόγραφα.
«Οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν συμβουλές από οποιονδήποτε, είπε. Πρέπει να συμβουλεύονται άτομα που είναι εγκεκριμένοι επενδυτικοί σύμβουλοι και οι οποίοι έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τις αρμόδιες Αρχές», σημείωσε.
Τέλος, η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι επανειλημμένα η Κεφαλαιαγορά εξέδωσε ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούσε τους επενδυτές να μελετούν προσεκτικά τα ενημερωτικά δελτία που αφορούν διάφορα χρηματιστηριακά εργαλεία, προτού προβούν σε οποιαδήποτε επένδυση.
Το θέμα των αξιογράφων θα συζητηθεί ξανά την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η κ. Καλογήρου, στα ενημερωτικά δελτία οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους καταλαμβάνουν πέραν των 20 σελίδων.
Για την Κεφαλαιαγορά, πρόσθεσε, το θέμα έχει πλέον κλείσει. το ζήτημα που υπάρχει τώρα είναι ο τρόπος προώθησης (επενδυτικές συμβουλές) αυτών των προϊόντων από τις τράπεζες, καθότι τα παράπονα των επενδυτών αφορούν και σε αυτό το θέμα. Όμως, όπως εξήγησε, επειδή τα παράπονα των επενδυτών έχουν σχέση με ενέργειες τραπεζών και όχι ενέργειες Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), οι οποίες εποπτεύονται από την Κεφαλαιαγορά, η υπεύθυνη Αρχή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας είναι η Κεντρική τράπεζα, η οποία εγκρίνει την παραχώρηση άδειας στις τράπεζες για προσφορά επενδυτικών συμβουλών.
Το ζήτημα που εγείρεται, πρόσθεσε η κ. Καλογήρου, είναι ποιοι συμβούλευσαν τους επενδυτές να αγοράσουν αξιόγραφα.
Ήταν υπάλληλοι των τραπεζών που είναι εγκεκριμένοι επενδυτικοί σύμβουλοι και διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τις αρμόδιες Αρχές ή απλοί υπάλληλοι των τραπεζών, χωρίς άδεια επενδυτικού συμβούλου.
Η κ. Καλογήρου διερωτήθηκε, επίσης, αν οι υπάλληλοι των τραπεζών κατά την προώθηση των χρηματοοικονομικών αυτών προϊόντων προέβαιναν στη δημιουργία του προφίλ του επενδυτή και επεξηγούσαν στον κάθε επενδυτή τα ρίσκα, που ήταν καταγραμμένα στα ενημερωτικά δελτία.