βρίσκεται αναρτημένο στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δείτε εδώ).
Συγκεκριμένα προτείνεται η τροποποίηση του λογισμικού των ΕΑΦΔΣΣ έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποστολή των δεδομένων των παραστατικών πώλησης στη ΓΓΠΣ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΓΓΠΣ θα έχει εικόνα για τον τζίρο της επιχείρησης και του ΦΠΑ που εισέπραξε σε επίπεδο ημέρας. Εξάλλου θεωρείται βέβαιο ότι στην καλύτερη περίπτωση οι κάτοχοι φορολογικών μηχανισμών θα πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό του (driver) και πιθανότατα να τροποποιήσουν τις φόρμες εκτύπωσης των παραστατικών στο εμπορολογιστικό τους πρόγραμμα. Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ορισμένοι κατασκευαστές φορολογικών μηχανισμών (π.χ. αυτοί που δεν υφίστανται πια) να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν το καινούργιο λογισμικό, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να χρειαστούν καινούργιο μηχανισμό.
Η online αποστολή των πωλήσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποτρέψει την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων που συμβαίνει σήμερα από ορισμένες επιχειρήσεις, δεδομένης της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να διεξάγουν επί τόπου ελέγχους στις επιχειρήσεις. Δεν αντιμετωπίζει όμως το βασικό πρόβλημα της μη έκδοσης παραστατικών.
Σχετικά με τις ταμειακές μηχανές, φαίνεται ότι θα ισχύσουν αντίστοιχες προδιαγραφές καθώς μέσα στο αντίστοιχο σχέδιο απόφασης (δείτε εδώ) γίνεται λόγος για αποστολή των αποδείξεων στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, είναι βέβαιο ότι οι ταμειακές μηχανές θα πρέπει να υποστηρίξουν την επικοινωνία τους με τη ΓΓΠΣ είτε μέσω διαδικτύου (Internet) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GPRS). Πρακτικά αυτό σημαίνει κατ' ελάχιστο αγορά ειδικού εξοπλισμού για την επικοινωνία ή ακόμα και αντικατάστασης της ταμειακής μηχανής.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών φτάνει ένα βήμα πριν την ριζική αλλαγή του τρόπου έκδοσης παραστατικών και στη συνέχεια αναβάλει επ' αόριστον την εφαρμογή.