...κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης και παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Από το Γραφείο Τύπου
«Θα ξεκινήσω με τις ευχές μου στο Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη του Προεδρείου και σε όλους τους συναδέλφους από τη μία άκρη της βουλής μέχρι την άλλη.
Κανείς δεν βρίσκεται τυχαία εδώ. Όλοι είμαστε εντολοδόχοι του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Εύχομαι να είμαστε καλορίζικοι, και να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε λίγες ώρες η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, η Κυβέρνηση συνασπισμού θα ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας και θεωρώ ότι αυτή τη ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να τη δώσουμε, παρέχοντας στον Πρωθυπουργό, στη Κυβέρνηση συνασπισμού, στη Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όσο το δυνατόν πιο ευρεία πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη, για να μπορέσει να πετύχει την εθνική της αποστολή, που είναι απλά και ξεκάθαρα η εθνική ανασυγκρότηση και η σωτηρία της χώρας.
Για να μπορέσει όμως να πετύχει η Κυβέρνηση σε αυτήν την εθνική της προσπάθεια, υπάρχει μία πολύ σοβαρή προϋπόθεση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ασφάλειας, κρίση εθνικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.
Αυτό είναι το μείζον και το πρώτιστο μέλημά μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα τιμητικά καθήκοντα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μαζί με τους Υφυπουργούς, τους κυρίους Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Γνωρίζουμε ότι η χώρα πορεύεται μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα. Έχουμε δυναμικά εξελισσόμενες κινήσεις στην ευρύτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική περιφέρεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπ' όψιν ότι παρά τη φιλειρηνική διάθεση του απλού τούρκου πολίτη, του τουρκικού λαού, υπάρχει μία ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία έχει κάνει την επιλογή να αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Η συμπεριφορά αυτή δυστυχώς δεν αρμόζει σε μία χώρα που ανήκει στην ίδια συμμαχία με την Ελλάδα και φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Απέναντι στη τουρκική συμπεριφορά η χώρα μας δεν μπορεί παρά να αντιτάξει μία σταθερή πολιτική αποτροπής, με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, λαμβάνοντας συνάμα πρωτοβουλίες που αφορούν στη προώθηση των δικαίων μας και στην αποκατάσταση κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των λαών στην ευρύτερη περιοχή μας.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και να τονίσω, ότι αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της Κυβέρνηση η εγγύηση της ασφάλειας του Κυπριακού ελληνισμού και την ελληνικών μειονοτήτων – κοινοτήτων, που ζουν εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας.
Σε ότι αφορά τώρα τις βασικές αρχές της αμυντικής μας πολιτικής. Η Ελλάδα θα διευρύνει το ρόλο της ως παράγοντος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς, για τους οποίους όπως είναι γνωστό, ιστορικά έχουμε πρωτοστατήσει.
Προβλέπουμε επίσης, την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με χώρες της Ευρώπης, που είτε ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά διμερής σχέσεις σε θέματα αμυντικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες, αλλά και με χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικώντας σε κάθε τομέα και σε κάθε βαθμίδα το συμφέρον της Ελλάδος, του έθνους και του ελληνικού λαού.
Όπως επίσης, θεωρούμε απολύτως σκόπιμο να προχωρήσει η συνεργασία σε αμυντικά θέματα και όχι μόνο, με το κράτος του Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει και θα προδώσει τις παραδοσιακά καλές και αρμονικές σχέσεις με τις Αραβικές χώρες, όπου αναδύονται όπως ξέρετε νέα πολιτικά συστήματα και προσβλέπουν στην αποκατάσταση γέφυρας επαφής με το Ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι.
Αυτή τη γέφυρα μπορεί να την εξασφαλίσει η Ελλάδα, η οποία σε σχέση με της Αραβικές χώρες, δεν έχει το αποικιοκρατικό ιστορικό παρελθόν που έχουν άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον τομέα της αμυντικής διπλωματίας, διατηρώντας και ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των κρίσεων. Η εθνική ακεραιότητα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορά όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, άλλα και όλες τις άλλε συνιστώσες της εθνικής ισχύος.
Από την άποψη αυτή η εθνική κυριαρχία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με την ικανότητα διαχείρισης των κάθε είδους κρίσεων.
Για αυτό προχωρούμε στη μελέτη δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως έχουν όλες οι σύγχρονες και προηγμένες χώρες, το οποίο θα απαρτίζεται από κορυφαίους ανώτατους επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο χειρισμού κρίσεων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς ότι απαιτείται αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας σκέψης και δημιουργία ενός οργανωμένου πλέγματος για τη πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί την επιτυχή αντιμετώπιση οιονδήποτε προκλήσεων στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Υπό το φως των σημερινών δεδομένων, συνεχίζουμε τη πορεία ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα η ορθή λειτουργίας των δομών και της ιεραρχίας και θα διαμορφώσουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, νέα δεδομένα στην οργανωτική, αλλά και στην επιχειρησιακή σχεδίαση.
Σταθερός στόχος, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και η μετεξέλιξή τους, επί τη βάση των αρχών της κάθετης δομής διοίκησης, της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικότητας, στις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται ο ελληνικός λαός, για τη θωράκιση της εθνικής του ασφάλειας, στις Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα.
Προς αυτή τη κατεύθυνση, θεωρούμε απαραίτητο ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις να οδηγήσει σε λιγότερες δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αλλά σε πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, σε μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στο χειρισμό κρίσεων, σε ταχύτερη αντίδραση, δηλαδή σε καλύτερα και αποτελεσματικότερα ανακλαστικά και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση επιτρέψτε μου να πω ότι κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις επιδιώξεις, είναι ανάγκη να κρατήσουμε ψηλά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αξιοπρέπεια των Ενόπλων Δυνάμεων, το ηθικό και το φρόνημα τους.
Οι παρεμβάσεις μας θα εστιαστούν στην αναδιοργάνωση των Γενικών Επιτελείων, στην μείωση εκεί που χρειάζεται ή στην αναδιάταξη σχηματισμών και μονάδων, με βάση όμως τις απαιτήσεις της εθνικής στρατηγικής.
Στη κατάργηση μη άμεσα χρήσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στην εκλογίκευση σε αριθμό και στον εκσυγχρονισμό των κέντρων εκπαίδευσης.
Στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου αξιόπιστου και ενοποιημένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων. Στη διατήρηση και αναβάθμιση της ναυτικής και αεροπορικής ισχύος της χώρας.
Στη διαμόρφωση νέας εγκυκλίου εθνικού αμυντικού σχεδιασμού της χώρας. Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς και τις υποδομές. Μιλάω για ένα τομέα, για τον οποίον, στο παρελθόν έχουν ακουστεί πολλά.
Στο χώρο των εξοπλισμών και υποδομών θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς ο εξορθολογισμός και ο προσδιορισμός εκ νέου των απαιτήσεων και των αναγκών, με βάση αποκλειστικά τεκμηριωμένες επιχειρησιακές ανάγκες και προτεραιότητες, ανάλογες του σκοπού και της απειλής.
Σκοπός μας είναι, να αναδιαμορφώσουμε το νόμο περί προμηθειών επί το αυστηρότερο και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερο η διαφάνεια, να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να λαμβάνεται υπ' όψιν η σχετική κοινοτική οδηγία.
Θέλω να τονίσω ότι σε αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα, όλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό τον άμεσο έλεγχο των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής.
Καθώς επίσης και υπό τον άμεσο έλεγχο των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, που προβλέπονται από τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και το κράτος δικαίου.
Θέλω να σας ενημερώσω, ότι στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει δραστικές περικοπές. Η δαπάνη για τους εξοπλισμούς έχει μειωθεί κατά 68,18% από το 2009. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 43,45%, επίσης από το ’09, ενώ η δαπάνη για τις αμοιβές όσων υπηρετούν στις Ένοπλές δυνάμεις έχει μειωθεί περίπου κατά 37%.
Κάτι που όπως συμβαίνει και με άλλα κομμάτια του ελληνικού λαού, άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, έχει οδηγήσει πάρα πολλές οικογένειες αυτών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Θέλω να τονίσω ότι σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ για να αντλήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους.
Κλείνω, γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί και να τονίσω, ότι θέλω να καλέσω όλους τους συναδέλφους όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται δίπλα στον ελληνικό λαό, άλλωστε κομμάτι του οποίου αποτελούν, να σταθούμε και εμείς ως Βουλή των Ελλήνων δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Να υπερασπίσουμε και να υπερασπίζουμε με κάθε ευκαιρία, την αξιοπρέπεια και το κύρος τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι χώρος που μας ενώνει, είναι χώρος στον οποίο πρέπει να συναντώμεθα όλες οι πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά, ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι πιστεύω πως τους αξίζει δημόσιος έπαινος.
Και θέλω να κλείσω με δύο τρεις ακόμα σκέψεις, απευθυνόμενος προς όλους και όλες εσάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Έχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όλοι μας. Εγώ προσωπικά και εσείς πιστεύω, όλος ο Ελληνικός Λαός, στεκόμαστε με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ένδοξη προσφορά του στη πατρίδα.
Φέτος, το 2012, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους. Θέλω να σας πω ότι αυτοί οι πόλεμοι του ’12 – ’13 ξεκίνησαν 15 χρόνια μετά από το 1897. Μία περίοδος στη οποία η Ελλάδα δοκίμασε μία από τις βαρύτερες και τις πλέον επονείδιστες ήττες στην ιστορία της.
Μέσα σε 15 χρόνια ο ελληνικός λαός μπόρεσε και ανασυγκροτήθηκε και κατάφερε να διπλασιάσει την Ελλάδα κατά τους πολέμους ’12 – ’13.
Η οποία Ελλάδα τότε έφτανε μέχρι τα σύνορα της Μελούνας. Το λέω, όχι για να σας κάνω, αν θέλετε αντιστοίχιση με στρατιωτικές επιχειρήσεις και άλλα τέτοια.
Το λέω για να σας τονίσω την ανάγκη του φρονήματος και του ηθικού, την ανάγκη να ανασυγκροτηθούμε όλοι, να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας, να αφήσουμε έξω αυτά που μας χωρίζουν και να αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν, να αφήσουμε έξω κομματικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να ξαναβρούμε τον ιστό της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας, της εθνικής προσπάθειας.
Αυτός ο αγώνας ήδη ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί.
Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι όλοι μαζί, μπορεί και πρέπει να πετύχουμε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Από το Γραφείο Τύπου
«Θα ξεκινήσω με τις ευχές μου στο Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη του Προεδρείου και σε όλους τους συναδέλφους από τη μία άκρη της βουλής μέχρι την άλλη.
Κανείς δεν βρίσκεται τυχαία εδώ. Όλοι είμαστε εντολοδόχοι του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Εύχομαι να είμαστε καλορίζικοι, και να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε λίγες ώρες η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, η Κυβέρνηση συνασπισμού θα ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας και θεωρώ ότι αυτή τη ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να τη δώσουμε, παρέχοντας στον Πρωθυπουργό, στη Κυβέρνηση συνασπισμού, στη Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όσο το δυνατόν πιο ευρεία πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη, για να μπορέσει να πετύχει την εθνική της αποστολή, που είναι απλά και ξεκάθαρα η εθνική ανασυγκρότηση και η σωτηρία της χώρας.
Για να μπορέσει όμως να πετύχει η Κυβέρνηση σε αυτήν την εθνική της προσπάθεια, υπάρχει μία πολύ σοβαρή προϋπόθεση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ασφάλειας, κρίση εθνικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.
Αυτό είναι το μείζον και το πρώτιστο μέλημά μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα τιμητικά καθήκοντα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μαζί με τους Υφυπουργούς, τους κυρίους Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Γνωρίζουμε ότι η χώρα πορεύεται μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα. Έχουμε δυναμικά εξελισσόμενες κινήσεις στην ευρύτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική περιφέρεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπ' όψιν ότι παρά τη φιλειρηνική διάθεση του απλού τούρκου πολίτη, του τουρκικού λαού, υπάρχει μία ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία έχει κάνει την επιλογή να αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Η συμπεριφορά αυτή δυστυχώς δεν αρμόζει σε μία χώρα που ανήκει στην ίδια συμμαχία με την Ελλάδα και φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Απέναντι στη τουρκική συμπεριφορά η χώρα μας δεν μπορεί παρά να αντιτάξει μία σταθερή πολιτική αποτροπής, με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, λαμβάνοντας συνάμα πρωτοβουλίες που αφορούν στη προώθηση των δικαίων μας και στην αποκατάσταση κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των λαών στην ευρύτερη περιοχή μας.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και να τονίσω, ότι αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της Κυβέρνηση η εγγύηση της ασφάλειας του Κυπριακού ελληνισμού και την ελληνικών μειονοτήτων – κοινοτήτων, που ζουν εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας.
Σε ότι αφορά τώρα τις βασικές αρχές της αμυντικής μας πολιτικής. Η Ελλάδα θα διευρύνει το ρόλο της ως παράγοντος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς, για τους οποίους όπως είναι γνωστό, ιστορικά έχουμε πρωτοστατήσει.
Προβλέπουμε επίσης, την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με χώρες της Ευρώπης, που είτε ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά διμερής σχέσεις σε θέματα αμυντικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες, αλλά και με χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικώντας σε κάθε τομέα και σε κάθε βαθμίδα το συμφέρον της Ελλάδος, του έθνους και του ελληνικού λαού.
Όπως επίσης, θεωρούμε απολύτως σκόπιμο να προχωρήσει η συνεργασία σε αμυντικά θέματα και όχι μόνο, με το κράτος του Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει και θα προδώσει τις παραδοσιακά καλές και αρμονικές σχέσεις με τις Αραβικές χώρες, όπου αναδύονται όπως ξέρετε νέα πολιτικά συστήματα και προσβλέπουν στην αποκατάσταση γέφυρας επαφής με το Ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι.
Αυτή τη γέφυρα μπορεί να την εξασφαλίσει η Ελλάδα, η οποία σε σχέση με της Αραβικές χώρες, δεν έχει το αποικιοκρατικό ιστορικό παρελθόν που έχουν άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον τομέα της αμυντικής διπλωματίας, διατηρώντας και ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των κρίσεων. Η εθνική ακεραιότητα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορά όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, άλλα και όλες τις άλλε συνιστώσες της εθνικής ισχύος.
Από την άποψη αυτή η εθνική κυριαρχία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με την ικανότητα διαχείρισης των κάθε είδους κρίσεων.
Για αυτό προχωρούμε στη μελέτη δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως έχουν όλες οι σύγχρονες και προηγμένες χώρες, το οποίο θα απαρτίζεται από κορυφαίους ανώτατους επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο χειρισμού κρίσεων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς ότι απαιτείται αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας σκέψης και δημιουργία ενός οργανωμένου πλέγματος για τη πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί την επιτυχή αντιμετώπιση οιονδήποτε προκλήσεων στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Υπό το φως των σημερινών δεδομένων, συνεχίζουμε τη πορεία ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα η ορθή λειτουργίας των δομών και της ιεραρχίας και θα διαμορφώσουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, νέα δεδομένα στην οργανωτική, αλλά και στην επιχειρησιακή σχεδίαση.
Σταθερός στόχος, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και η μετεξέλιξή τους, επί τη βάση των αρχών της κάθετης δομής διοίκησης, της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικότητας, στις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται ο ελληνικός λαός, για τη θωράκιση της εθνικής του ασφάλειας, στις Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα.
Προς αυτή τη κατεύθυνση, θεωρούμε απαραίτητο ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις να οδηγήσει σε λιγότερες δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αλλά σε πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, σε μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στο χειρισμό κρίσεων, σε ταχύτερη αντίδραση, δηλαδή σε καλύτερα και αποτελεσματικότερα ανακλαστικά και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση επιτρέψτε μου να πω ότι κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις επιδιώξεις, είναι ανάγκη να κρατήσουμε ψηλά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αξιοπρέπεια των Ενόπλων Δυνάμεων, το ηθικό και το φρόνημα τους.
Οι παρεμβάσεις μας θα εστιαστούν στην αναδιοργάνωση των Γενικών Επιτελείων, στην μείωση εκεί που χρειάζεται ή στην αναδιάταξη σχηματισμών και μονάδων, με βάση όμως τις απαιτήσεις της εθνικής στρατηγικής.
Στη κατάργηση μη άμεσα χρήσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στην εκλογίκευση σε αριθμό και στον εκσυγχρονισμό των κέντρων εκπαίδευσης.
Στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου αξιόπιστου και ενοποιημένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων. Στη διατήρηση και αναβάθμιση της ναυτικής και αεροπορικής ισχύος της χώρας.
Στη διαμόρφωση νέας εγκυκλίου εθνικού αμυντικού σχεδιασμού της χώρας. Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς και τις υποδομές. Μιλάω για ένα τομέα, για τον οποίον, στο παρελθόν έχουν ακουστεί πολλά.
Στο χώρο των εξοπλισμών και υποδομών θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς ο εξορθολογισμός και ο προσδιορισμός εκ νέου των απαιτήσεων και των αναγκών, με βάση αποκλειστικά τεκμηριωμένες επιχειρησιακές ανάγκες και προτεραιότητες, ανάλογες του σκοπού και της απειλής.
Σκοπός μας είναι, να αναδιαμορφώσουμε το νόμο περί προμηθειών επί το αυστηρότερο και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερο η διαφάνεια, να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να λαμβάνεται υπ' όψιν η σχετική κοινοτική οδηγία.
Θέλω να τονίσω ότι σε αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα, όλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό τον άμεσο έλεγχο των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής.
Καθώς επίσης και υπό τον άμεσο έλεγχο των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, που προβλέπονται από τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και το κράτος δικαίου.
Θέλω να σας ενημερώσω, ότι στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει δραστικές περικοπές. Η δαπάνη για τους εξοπλισμούς έχει μειωθεί κατά 68,18% από το 2009. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 43,45%, επίσης από το ’09, ενώ η δαπάνη για τις αμοιβές όσων υπηρετούν στις Ένοπλές δυνάμεις έχει μειωθεί περίπου κατά 37%.
Κάτι που όπως συμβαίνει και με άλλα κομμάτια του ελληνικού λαού, άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, έχει οδηγήσει πάρα πολλές οικογένειες αυτών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Θέλω να τονίσω ότι σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ για να αντλήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους.
Κλείνω, γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί και να τονίσω, ότι θέλω να καλέσω όλους τους συναδέλφους όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται δίπλα στον ελληνικό λαό, άλλωστε κομμάτι του οποίου αποτελούν, να σταθούμε και εμείς ως Βουλή των Ελλήνων δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Να υπερασπίσουμε και να υπερασπίζουμε με κάθε ευκαιρία, την αξιοπρέπεια και το κύρος τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι χώρος που μας ενώνει, είναι χώρος στον οποίο πρέπει να συναντώμεθα όλες οι πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά, ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι πιστεύω πως τους αξίζει δημόσιος έπαινος.
Και θέλω να κλείσω με δύο τρεις ακόμα σκέψεις, απευθυνόμενος προς όλους και όλες εσάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Έχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όλοι μας. Εγώ προσωπικά και εσείς πιστεύω, όλος ο Ελληνικός Λαός, στεκόμαστε με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ένδοξη προσφορά του στη πατρίδα.
Φέτος, το 2012, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους. Θέλω να σας πω ότι αυτοί οι πόλεμοι του ’12 – ’13 ξεκίνησαν 15 χρόνια μετά από το 1897. Μία περίοδος στη οποία η Ελλάδα δοκίμασε μία από τις βαρύτερες και τις πλέον επονείδιστες ήττες στην ιστορία της.
Μέσα σε 15 χρόνια ο ελληνικός λαός μπόρεσε και ανασυγκροτήθηκε και κατάφερε να διπλασιάσει την Ελλάδα κατά τους πολέμους ’12 – ’13.
Η οποία Ελλάδα τότε έφτανε μέχρι τα σύνορα της Μελούνας. Το λέω, όχι για να σας κάνω, αν θέλετε αντιστοίχιση με στρατιωτικές επιχειρήσεις και άλλα τέτοια.
Το λέω για να σας τονίσω την ανάγκη του φρονήματος και του ηθικού, την ανάγκη να ανασυγκροτηθούμε όλοι, να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας, να αφήσουμε έξω αυτά που μας χωρίζουν και να αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν, να αφήσουμε έξω κομματικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να ξαναβρούμε τον ιστό της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας, της εθνικής προσπάθειας.
Αυτός ο αγώνας ήδη ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί.
Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι όλοι μαζί, μπορεί και πρέπει να πετύχουμε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ».