«Έχουμε ανακοινώσει επανειλημμένα ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων μπορεί να είναι μία απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, προσθέτοντας δηκτικά ότι «εάν [οι χώρες της περιοχής] ενώσουν τα χέρια τους, με τις αμυντικές τους δυνατότητες, δεν χρειάζονται την παρουσία ξένων δυνάμεων.
"Οπουδήποτε βλέπεις ανασφάλεια έχουμε πάντοτε δει το χέρι ξένων δυνάμεων εκεί", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλιμακώσει την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή του Κόλπου, πιθανότατα στο πλαίσιο της προσπάθειάς άσκησης πίεσης στο Ιράν, καθώς η Τεχεράνη δεν έχει καταλαγιάσει τις υποψίες της Δύσης ότι διαθέτει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Η επίθεση που προκάλεσε την επίμαχη αντίδραση του Ιράν έλαβε χώρα όταν ένα μηχανοκίνητο αλιευτικό πλησίασε το πλοίο Ραπαχάνοκ, που εκτελεί αποστολές ανεφοδιασμού καυσίμων για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί ότι το Ραπαχάνοκ υποχρεώθηκε να ανοίξει πυρ αφότου απηύθυνε πολλές άκαρπες εκκλήσεις προς το αλιευτικό, προειδοποιώντας το πλήρωμα να αλλάξει πορεία και να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας.
Αντίθετα, ένας από τους ινδούς αλιείς που επέβαιναν στο πλοιάριο κατήγγειλε στην πρεσβεία της Ινδίας στα ΗΑΕ πως το πολεμικό σκάφος άνοιξε πυρ απροειδοποίητα. Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο ενός ινδού ψαρά και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τριών συμπατριωτών του.
kozaro.com