Εμπειρία
Επισκεφτήκαμε παραπάνω από 20 γαϊδουράκια -από τα περίπου 50 της Μυκόνου-, ενώ στο τέλος της δεύτερης ημέρας ολόκληρη η ομάδα έδειχνε πολύ απογοητευμένη που η αποστολή είχε φτάσει στο τέλος της! Η άψογη οργάνωση από την πλευρά της εταιρείας, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της συγκεκριμένης αποστολής, η ζεστή φιλοξενία, η επαφή με τη φύση, τα συμπαθέστατα και φιλικά τετράποδα είναι βέβαιο ότι αποτελούν μια ξεχωριστή εμπειρία.
«Ήταν εκεί όταν τα χρειαζόμασταν, είμαστε κοντά τους τώρα που μας χρειάζονται» ήταν το σύνθημα της γνωστής εταιρείας καλλυντικών Kiehl's, η οποία, πιστή στη φιλοσοφία της για την προσφορά έργου στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται (είναι γνωστό πως αφενός η εταιρεία παραδοσιακά δεν διαφημίζεται και αφετέρου μέρος των εσόδων της χορηγείται σε παιδιά που έχουν ανάγκη, στο AIDS και στο περιβάλλον) και με αφορμή το άνοιγμα του 4ου σημείου πώλησης, στο Hondos Center Μυκόνου, οργάνωσε πριν από μερικές ημέρες ένα διήμερο κτηνιατρικής, οδοντιατρικής και πεταλωτικής φροντίδας για τα γαϊδουράκια. Η εκστρατεία Kiehl's Save the Donkey@Mykonos πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Μυκόνου και του Αγροτικού Κτηνιατρείου Μυκόνου.
Για τον σκοπό αυτό έφτασαν στο νησί μία κτηνίατρος και ένας πεταλωτής, με στόχο να παράσχουν επιστημονική φροντίδα και να συμβουλεύσουν τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν και μόνοι τους να διατηρούν τα γαϊδουράκια τους υγιή και ευτυχισμένα. Αρχικά, η Ελίζα Γκέσκου, κτηνίατρος και οδοντίατρος ιπποειδών, εξέτασε τη στοματική κοιλότητα των ζώων και στη συνέχεια έκανε λιμάρισμα οδοντικών ακίδων και μικρών αγκίστρων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας. «Ηταν μια πολύ καλή κίνηση της εταιρείας. Η σύλληψη αυτής της ιδέας ήταν πολύ καλή, όπως και η οργάνωση από την εταιρεία. Τα ζώα ήταν γενικά σε καλή κατάσταση, απλά ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν ήξεραν πολλά για θέματα διατροφής, εμβολιασμών κ.λπ. Εμείς, εκτός από τη φροντίδα που τους παρείχαμε, τους ενημερώσαμε και για το πώς να φροντίζουν σωστά τα ζώα τους», αναφέρει η κτηνίατρος. Ο πεταλωτής πρόσφερε πεταλωτική φροντίδα και εξονυχισμό στα γαϊδούρια, ώστε να μην πονούν, να δουλεύουν και να ζουν καλύτερα και για περισσότερα χρόνια.
Παραμελημένο είδος
Τα γαϊδουράκια είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, ξεκινώντας από τους Μινωικούς χρόνους. Στη Μύκονο, ο ρόλος τους ήταν εξαιρετικά σημαντικός, αφού αποτελούσε το αποκλειστικό μέσο μεταφοράς των σιτηρών στους -διάσημους, πλέον- μύλους του νησιού, όμως σήμερα υπάρχουν μόλις 50 γαϊδουράκια.
Πλέον, τα γαϊδούρια δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, παραδοσιακός τους ρόλος ως μέσο μεταφοράς και υποστήριξης των αγροτικών εργασιών έχει αντικατασταθεί από σύγχρονα μέσα, ενώ πολλά -λόγω άγνοιας ή εκμετάλλευσης της στωικής φύσης τους- αντιμετωπίζονται απάνθρωπα. Μόλις το 3% του πληθυσμού των γαϊδουριών που ζούσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 έχει επιβιώσει, ενώ το πρόβλημα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις την τελευταία διετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.