πλην όμως «πιάστηκαν στα πράσα» από την Αστυνομία Βελεστίνου που ειδοποιήθηκε από το Φορέα. Τα νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τον Φορέα που δημοσιοποίησε το γεγονός, στην Είσοδο 2Τ της Λίμνης Κάρλας, ενώ ο θάνατός τους οφείλεται κυρίως στη μείωση της στάθμης του νερού.
Η παράνομη δραστηριότητα των 15 αλιέων (με δίχτυα, απόχες και ψαροτούφεκα) έγινε αμέσως αντιληπτή από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, οι οποίοι με την επέμβαση της Αστυνομίας του Βελεστίνου σταμάτησαν τους παράνομες αλιείς.
Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου μετέβη στην περιοχή της τάφρου 2Τ, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της επιβάρυνσης . Έγιναν επιτόπου φυσικοχημικές μετρήσεις της ποιότητας του νερού, μακροσκοπικών εξετάσεων των ιχθύων και συλλογής δειγμάτων νερού για τον έλεγχο της παρουσίας φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι φυσικοχημικές παράμετροι του νερού κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, μη δικαιολογώντας τον θάνατο των ιχθύων. Εντούτοις, αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα ελέγχου της ποιότητας του νερού από εξειδικευμένα εργαστήρια. Η μακροσκοπική εικόνα των ιχθύων περιλάμβανε τον διαμελισμό τους και τη μετουσίωση της σάρκας τους.
Ο Φορέας Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου διενεργεί έρευνες προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η θνησιμότητα των ιχθύων οφείλεται σε φυσικά αίτια ή στη δραστηριότητα των λαθραλιέων.