Τα σχέδια εντοπίστηκαν ανάμεσα σε άλλα 1.378 έργα του αρχείου του ζωγράφου Σιμόνε Πετερτζάνο, δασκάλου του Καραβάτζιο. Ο νεαρός, τότε, ζωγράφος βρισκόταν στη δούλεψή του από το 1584 έως το 1588, προτού «κατέβει» από τη Λομβαρδία στη Ρώμη και αποκτήσει φήμη.
«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι δεν ήταν δυνατόν να μην έχει αφήσει τίποτα πίσω του ο Καραβάτζο, στο εργαστήριο του δασκάλου του. Να μην έχει αφήσει ούτε μία μελέτη, ούτε ένα σχέδιο στο εργαστήριο ενός ζωγράφου τόσο διάσημου, όσο ο Πετερτζάνο», εξηγεί ο Μαουρίτσιο Μπερναρντέλι Γκεριέρι του Ιδρύματος Μουσείου της Μπρέσια. Τα σχέδια που βρέθηκαν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο θα διατίθεται από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο amazon.
Ο Μπερναρντέλι και η συνάδελφός του Αντριάνα Κοκόνι Φεντριγκόλι μελέτησαν και ανέλυσαν ενδελεχώς όλα τα έργα στη συλλογή του Πετερτζάνο στο Καστέλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου, αφού επί δύο χρόνια είχαν αποκρυπτογραφήσει κάθε λεπτομέρεια της εργασίας του σε εκκλησίες και μουσεία. Στόχος τους να μάθουν τα πάντα για τα γεωμετρικά πρότυπα που αγαπούσε και χρησιμοποιούσε ο καλλιτέχνης.
Η ομάδα μπόρεσε να καθορίσει το «δομικό DNA» του μεγάλου ζωγράφου και στη συνέχεια να το εντοπίσει στα σχέδια που βρέθηκαν στο κάστρο, το οποίο σήμερα ανήκει στον Δήμο του Μιλάνου. Στα 83 από τα εκατό απεικονίζονται πρόσωπα ή μέρη του ανθρωπίνου σώματος που αργότερα απαντώνται σε άλλα έργα του.
kozaro.com