Το Πράσινο Ταμείο, που έχει αναλάβει τη διαδικασία, έδωσε την έγκριση προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που διέθεταν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτους ελεύθερους χώρους, ώστε να τους παραχωρήσουν στους δήμους και να μετατραπούν σε πάρκα και ανοιχτές πλατείες.
Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την απόκτηση και τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων ανέρχεται συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014. Για το 2012 έχουν δεσμευθεί 25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 οι πιστώσεις που δεν απορροφήθηκαν από τους δήμους για απαλλοτριώσεις έφτασαν τα 40 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Από τα 25 εκατομμύρια των προστίμων που προέκυψαν από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων έχει δεσμευτεί κονδύλι ύψους 8,3 εκατ. ευρώ για να γίνουν αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα καθώς και σε άλλα σημεία του δήμου Αθηναίων.
Οι πρώτοι ιδιώτες που έλαβαν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι στους δήμους Γαλατσίου και Ιλίου. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να απαλλοτριωθούν, επίσης, εκτάσεις στην περιοχή της Πύλης του Μεσολογγίου, με αντίτιμο 800.000 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη, γύρω από τα βυζαντινά τείχη, με αντίτιμο 725.000, στην περιοχή Κουμπέ των Χανίων -περίπου 2 στρέμματα- με αντίτιμο 400.000 ευρώ, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, για πλατεία ενός στρέμματος έναντι 525.000 ευρώ, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναπλάσεις πλατειών στο κέντρο της Πάτρας.
Η πρώτη απαλλοτρίωση που έγινε στο Γαλάτσι αφορά μια πανέμορφη πευκόφυτη έκταση 2 στρεμμάτων στο Λόφο Παιδιού, στα όρια Γαλατσίου - Κυψέλης, η οποία ανήκε σε ιδιώτη. Με τη χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο δίνεται η δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει σε ανάπλαση του χώρου, με παγκάκια, κούνιες, χώρους άθλησης και αναψυχής.
Κινδύνευε να οικοδομηθεί
«Το σημείο είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που κινδύνευε να οικοδομηθεί, αλλά χάρη στο Πράσινο Ταμείο αποζημιώθηκε ο ιδιοκτήτης και πλέον ο κύριος στόχος μας, που είναι να αναχαιτίσουμε την τσιμεντοποίηση και να μετατρέψουμε την περιοχή σε χώρο αναψυχής, πέτυχε», δήλωσε στη Real planet ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος.
«Τον χώρο τον είχαμε δεσμεύσει αλλά δεν είχαμε χρήματα για να τον απαλλοτριώσουμε. Ετσι, ο ιδιοκτήτης κινήθηκε δικαστικά και δικαιώθηκε με απόφαση ότι έπρεπε να αποζημιωθεί. Το σημαντικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες το θέμα λύθηκε και οι κάτοικοι πλέον σε λίγο καιρό θα μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα μια νέα όαση μέσα στην πόλη μας», προσθέτει ο Κ. Τσίρος.
Εντυπωσιακή είναι και η έκταση 2,5 στρεμμάτων με τις δεκάδες φιστικιές στο κεντρικότερο σημείο του Ιλίου, στη διασταύρωση της λεωφόρου Θηβών με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι πρότινος ο χώρος ανήκε σε πέντε ιδιοκτήτες, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να είχαν νοικιάσει μέρος του οικοπέδου σε μάντρα αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος, να έχουν ξεριζωθεί αρκετά δένδρα.
Και αυτός ο χώρος ανήκει πλέον στους πολίτες της περιοχής, καθώς «διασώθηκε» από το Πράσινο Ταμείο με ένα κονδύλι ύψους 1.502.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, επειδή το νέο ρυθμιστικό προβλέπει τη λειτουργία σταθμού μετρό στο σημείο, η όποια ανάπλαση θα έχει βασικό στόχο να διατηρηθούν οι φιστικιές και να γίνει μια ήπια διαμόρφωση, με παγκάκια, κούνιες και γκαζόν.
«Είχαμε τα λεφτά στο συρτάρι από τα τακτικά μας έσοδα για να πληρώσουμε τους ιδιοκτήτες στο διάστημα που ορίζει ο νόμος. Εάν καθυστερούσε το Πράσινο Ταμείο, ήμασταν έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε για να μην αποχαρακτηριστεί και χάσουμε πολύτιμο χώρο πρασίνου», υπογράμμισε ο Ν. Ζενέτος, για να προσθέσει: «Το Πράσινο Ταμείο μάς ανακούφισε και έτσι θα διαθέσουμε τα χρήματα για την απαλλοτρίωση άλλων χώρων που ανήκουν σε ιδιώτες, όπως στη διασταύρωση των οδών Θεσσαλονίκης και Φυλής, έκτασης 10.000 τ.μ., καθώς και στην οδό Ραδιοφωνίας, έκτασης 1,5 στρέμματος πρασίνου. Η βούλησή μας είναι να μετατραπούν σε οάσεις πρασίνου που θα συμβάλουν στη μείωση των ρύπων και στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής».