Επίσης, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι θα αποτελέσει ήττα για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα αν περάσουν είτε ρατσιστικές αντιλήψεις εναντίον των μεταναστών, είτε κοσμοπολίτικες αντιλήψεις βίαιης ενσωμάτωσης τους, και διακήρυξε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους μετανάστες και στις μετανάστριες που οδηγήθηκαν «με τον πιο βίαιο τρόπο στην προσφυγιά, στην ξενιτιά, εξαιτίας πολέμων, πείνας, φασιστικών δικτατορικών καθεστώτων και διωγμών».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «χωρίς να ωραιοποιούμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, ξεκαθαρίζουμε ότι απορρίπτουμε τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, κάθε πολιτική και πρακτική του «διαίρει και βασίλευε», κάθε ενέργεια που οδηγεί στην καλλιέργεια έχθρας ανάμεσα στους λαούς.»
Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης οδηγεί χιλιάδες φτωχούς, εξαθλιωμένους και διωκόμενους στην ξενιτιά, προσθέτοντας ότι και ο ελληνικός λαός έχει ζήσει ανάλογες εμπειρίες, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες έφυγαν στην δεκαετία του 50 και του 60 από την χώρα μας «και μάλιστα σε μια περίοδο που τα αστικά κόμματα ετοίμαζαν την σύνδεση με την ΕΟΚ».
«Όλες οι καπιταλιστικές χώρες υποδοχής στην Ευρώπη άνοιξαν την πόρτα τους στους μετανάστες, γιατί θα μεγάλωναν τα κέρδη, τους χρησιμοποίησαν για να ρίξουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης. Μόνο που την πόρτα την ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την συγκυρία» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας:
«Η ΕΕ θέλει ελεγχόμενη μετανάστευση, καθώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων, και οι μισθοί και των ντόπιων εργαζομένων έχουν μειωθεί δραματικά, αλλά ελεγχόμενη μετανάστευση δίχως βία και καταστολή και δίχως παραπέρα αύξηση της παράνομης μετανάστευσης δεν υπάρχει».