Η Βαλό Μπελκασέμ προκάλεσε αναστάτωση στα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι θα προσπαθούσε να εξαφανίσει την πορνεία, τιμωρώντας περισσότερο εκείνους που πληρώνουν για σεξ παρά τις ίδιες τις πόρνες. Η σοσιαλίστρια πολιτικός απολαμβάνει τη στήριξη από προεξέχουσες φεμινίστριες και διαθέτει συμμάχους στην κυβέρνηση, όμως τα σχόλιά της προκάλεσαν έντονη κριτική σωματείων «εργατριών του σεξ» καθώς υποστηρίζουν ότι τιμωρώντας τους πελάτες θα εξαναγκάσουν τις πόρνες να εργάζονται στα κρυφά, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε επιπλέον κινδύνους.
Στην πλατεία Πιγκάλ, την καρδιά της συνοικίας με τα «κόκκινα φανάρια» του Παρισιού δεκάδες «εργάτριες του σεξ» φώναζαν συνθήματα υπέρ της πορνείας μέσω μεγαφώνων και κράδαιναν πλακάτ που έγραφαν «Ποινικοποιημένοι πελάτες = δολοφονημένες πόρνες» και «Η σεξουαλική εργασία είναι κι αυτή δουλειά».
«Πριν κάνει δημόσιες δηλώσεις, η Βαλό Μπελκασέμ πρέπει να μελετήσει, να μάθει την πραγματικότητα για την πορνεία. Η μάχη ενάντια στην εξαναγκαστική εργασία δεν είναι ασύμβατη με την ιδέα της παραχώρησης δικαιωμάτων στα άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά με τη θέλησή τους», δήλωσε η επικεφαλής του σωματείου Εργατριών του Σεξ Γαλλίας «Strass» Μοργκάν Μερτρέγ.
Η ανεκτικότητα για την πορνεία στη Γαλλία βρίσκεται κάπου μεταξύ της αντιμετώπισής της στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου εγγεγραμμένοι εργάτες στη βιομηχανία του σεξ πληρώνουν φόρους και λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και στη Σουηδία όπου σκληροί νόμοι στοχεύουν τους πελάτες των ιερόδουλων.
Στη Γαλλία, όπου εκτιμάται ότι εργάζονται 18.000-20.000 ιερόδουλες, σύμφωνα με μελέτη από το Scelles Foundation, η πορνεία δεν είναι παράνομη, υπάρχουν όμως νόμοι ενάντια στη μαστροπεία, τη διακίνηση ανθρώπων και την πρακτική του «πεζοδρομίου». Οι υποστηρικτές σκληρότερης νομοθεσίας χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την εξάπλωση της πορνείας «στον δρόμο» μέσα και γύρω από τις μεγάλες πόλεις, καθώς εγκληματικές συμμορίες εισάγουν λαθραία κάθε χρόνο στη Γαλλία εκατοντάδες «εργάτριες του σεξ» από την Ασία, τη γαλλόφωνη Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, η «Τζίλντα», μία διεμφυλική εργάτρια του σεξ υποστήριξε ότι η νέα νομοθεσία θα ρίξει τα «κορίτσια» στα χέρια εγκληματιών που θα αναλαμβάνουν να κανονίζουν τις συναντήσεις μεταξύ πελατών και πορνών ή θα αναγκάσουν τις πόρνες να εκδίδονται σε πολύ πιο αφανείς τοποθεσίες όπου θα κινδυνεύουν περισσότερο.
Η παύση της πρακτικής της πορνείας αποτελούσε τμήμα του προεδρικού μανιφέστου του νεοεκλεγέντος γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Παρόλα αυτά, το 24% των Γάλλων διαφωνεί.
parapolitika.gr