Στο πλαίσιο αυτό ενέτασσαν και την πρόθεσή τους, όπως εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, να υποβάλουν την έκθεσή τους στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε τρόπον ώστε να έχει τον χρόνο η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα πακέτο αποφάσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και να συνομιλήσει με άλλα κράτη μέλη σε πολιτικό επίπεδο.
Το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το σχήμα της παράτασης μέχρι το τέλος του 2016 και, όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο επιτρέπει τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σε δύο φάσεις, μια για την περίοδο 2013-2014 και μια για την περίοδο 2015-2016 στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου προγράμματος.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η καλύτερη κοινωνική αποδοχή των μέτρων και προστατεύεται το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, καθώς παύει να τροφοδοτείται η ύφεση.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στους συνομιλητές του τη σημασία του να σταματήσει η συζήτηση περί της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όπως τόνισε η συζήτηση αυτή επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα και ακυρώνει κάθε πιθανότητα επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα ή συμμετοχής στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.
Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η θεωρία της Ιφιγένειας, για την Ελλάδα, την οποία υποστηρίζουν κάποιοι, θα καταλήξει σε αυτοκτονία της ευρωζώνης σε περίπτωση που υλοποιηθεί.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών από το ELA με αυξημένα επιτόκια σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ .
Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 και είναι αποφασισμένη να λάβει δυναμικές πρωτοβουλίες στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.
Ανέφερε στους συνομιλητές του ότι η επίσημη θέση της χώρας εκφράζεται από την κυβέρνηση την οποία το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις πολιτικές καταστάσεις σε χώρες της ευρωζώνης και ιδίως σε χώρες που μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Αλλά, τόνισε, πρέπει να γίνει αντιληπτή, από τους εταίρους, η πολιτική, κοινωνική και υφεσιακή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε ύστερα από τις εκλογές του Ιουνίου.