Αρχικά, το μεσημέρι , πραγματοποιήθηκε η 1η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας με πολλές συμμετοχές αντιπροσωπειών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες.
Εκεί εκτός των άλλων ετέθησαν μια σειρά ζητήματα που αφορούν την δραστηριοποίηση της Αμφικτιονίας σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει βλαχόφωνο στοιχείο αλλά και τα οργανωτικά θέματα της συνάντησης που θα γίνει στο Τορόντο του Καναδά. Επίσης ετέθησαν από τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών ζητήματα που σχετίζονται με την συνεργασία όλων των Βλάχικων Πολιτιστικών Συλλόγων , για την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Βλαχόφωνου στοιχείου.
Το βράδυ, στην πλατεία Πλατάνου Καλαμπάκας, υπήρξαν χοροί από όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά 60 και πλέον Βλαχόφωνων Συλλόγων της Ελλάδας και όχι μόνο.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση, παρέστησαν, Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Βουλευτές Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Σκρέκας και Μιχάλης Ταμήλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Πύλης Ιωάννης Κουτσονάσιος, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Σκοπίων Μάρκος Τριπολιτάκης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων Γιώργος Κόκκαλης.
Ο κ. Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις αρετές του βλαχόφωνου ελληνισμού, την επιχειρηματική τους δεινότητα και την φιλοπατρία τους, στοιχεία, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «τα έχουμε και σήμερα ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κρίση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ανάγκη εξωστρέφειας του ελληνισμού ως προαπαιτούμενο επιτυχίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Σήμερα, η πατρίδα μας βιώνει μια μεγάλη κρίση. Τη μεγαλύτερη στις τελευταίες δεκαετίες. Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, πρωτίστως κρίση προσανατολισμού. Αγωνιζόμαστε, σε ένα αντίξοο και ταραχώδες διεθνές περιβάλλον, να εγγυηθούμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική, να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να δώσουμε και πάλι στους πολίτες την αισιοδοξία για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Και σήμερα, έχουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη, ένα νέο κύμα φιλοπατρίας. Μια νέα πίστη στις ικανότητες του έθνους μας, μια νέα διάθεση προσφοράς προς την κοινωνία. Χρέος μας να ξεπεράσουμε την ιδιώτευση και τον ατομικισμό, που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, να λειτουργήσουμε και πάλι με όρους αλληλεγγύης. Και σήμερα αυτό έχουμε ανάγκη. Να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση για να ξανακτίσουμε την αξιοπιστία μας εκτός Ελλάδας. Να χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία την αναμφίβολη δημιουργικότητά μας, το ελληνικό δαιμόνιο, την επιχειρηματικότητα, την έφεσή μας στις επιστήμες και τις τέχνες. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να χαράξουμε μια νέα αφετηρία για την πατρίδα μας.
Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές. Και σε δυσκολότερες ιστορικές περιόδους. Μπορούμε και σήμερα. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να παλέψουμε με σχέδιο και πρόγραμμα».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Σήμερα, που οι αξίες δεν είναι πια δεδομένες και δοκιμάζονται από την έλλειψη υψηλών στόχων, η ζωή του καρτερικού αγωνιστή, του αφοσιωμένου πατριώτη, του τίμιου ανθρώπου με την ευαίσθητη ποιητική ψυχή, που ενσαρκώνει ο Βλάχος, μπορεί να αποτελέσει για τους νέους μας το λαμπρό παράδειγμα. Όσοι καταγόμαστε από ορεινές περιοχές νιώθουμε βαθιά συγκίνηση για την μοναδικότητα αυτών των τοπικών κοινωνιών κι ευγνωμοσύνη που, παρά τις αντιξοότητες, διατήρησαν τη φυσιογνωμία τους αναλλοίωτη, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη στη σύγχρονη Ελλάδα. Εμείς, οι σημερινοί απόγονοι της περήφανης και δυναμικής αυτής φυλής, κληρονομήσαμε ανεξάντλητο υλικό της βλάχικης ιστορίας και παράδοσης, που παίρνει σάρκα σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής. Σε μια εποχή όπου η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τη διεκδίκηση μιας δυναμικής θέσης στο μέλλον, τέτοιες εκδηλώσεις πιστεύω ότι αποτελούν ένα χειροπιαστό παράδειγμα διατήρησης των δεσμών που μένουν αναλλοίωτοι και είναι διαχρονικοί και που έμπρακτα δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι η «Μητρόπολη των Βλάχων». Είμαστε εδώ, έχοντας ένα κοινό στόχο: την ανάδειξη της παράδοσης και της φυσιογνωμίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Σας καλώ να κρατήσετε περήφανα στις καρδιές σας, αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές, για να ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα σε κάθε άκρη της γης».