tromaktiko: Η "μάχη" της παπαλίνας στη Λέσβο, εδώ το μέγεθος μετράει!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η "μάχη" της παπαλίνας στη Λέσβο, εδώ το μέγεθος μετράει!



Καζάνι που βράζει θυμίζει ο Κόλπος Καλλονής Λέσβου, στο ξεκίνημα της περιόδου αλίευσης της γνωστής σε όλους μας παπαλίνας (είδος μικρής σαρδέλας) , με αφορμή περιστατικό που σημειώθηκε... την Κυριακή, όταν τέσσερα αλιευτικά σκάφη διασταύρωσαν τον Κόλπο, προκειμένου να ανιχνεύσουν το μέγεθος του ψαριού, για να ξεκινήσει η αλιευτική περίοδος.

ΛΟΓΩ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
Τα προβλήματα για τους αλιείς του Κόλπου, οι οποίοι ψαρεύουν αυτή την περίοδο την παπαλίνα (μικρή σαρδέλα) ξεκίνησαν μετά την ισοπεδωτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν δύο χρόνια περίπου, να βάλει πλαφόν στο μέγεθος της σαρδέλας, που θα αλιεύεται στα 11 εκατοστά χωρίς να λάβει υπόψη, ότι στον Κόλπο Καλλονής λόγω της μικρής του έκτασης και της μεγάλης πληθώρας ψαριών το μέγεθος δύσκολα ξεπερνά τα 12 εκατοστά. Όπως εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. του Αλιευτικού Συλλόγου Καλλονής «η Αγία Άννα», Π. Ναννίδης, «Η πελαγίσια σαρδέλα μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατοστά, αφού κολυμπά σε ανοιχτή θάλασσα και έχει άφθονο χώρο να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Αντίθετα, η σαρδέλα του Κόλπου Καλλονής δεν ξεπερνά τα 12 εκατοστά και αυτό μόνο αν δεν υπάρχει πληθώρα ψαριών. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει πλαφόν για το ψάρεμα τα 11 εκατοστά στη σαρδέλα, βάζοντας μπουρλότο στην αλιεία ενός διάσημου ψαριού, όπως είναι η παπαλίνα της Καλλονής. Φέτος μάλιστα, έχουμε τεράστια ποσότητα μέσα στον Κόλπο, για το λόγο αυτό το μέγεθος του ψαριού προς το παρόν δεν ξεπερνά τα 9,5 με 10 εκατοστά».

Τα προηγούμενα χρόνια οι ψαράδες του Κόλπου έβγαιναν για ψάρεμα στις 15 Ιουνίου, φέτος όμως, λόγω του ότι διαπίστωσαν ότι το ψάρι ήταν πολύ μικρό καθυστέρησαν την έναρξη της αλιευτικής περιόδου, δίνοντάς του περιθώριο να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τον αλιέα και ιδιοκτήτη αλιευτικών σκαφών Θεμιστοκλή Αράμπογλου, την Κυριακή αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες τεσσάρων σκαφών να βγουν για ανίχνευση σε τέσσερα σημεία του Κόλπου στα Βασιλικά, τα Παράκοιλα, την Καλλονή και την Αποθήκα (διασταύρωση), προκειμένου να ψαρέψουν δοκιμαστικά μικρή ποσότητα παπαλίνας και να δουν το μέγεθός της. Στη διάρκεια, όμως, της προσπάθειας αυτής, επενέβη το Λιμεναρχείο, το οποίο αφού έλεγξε τις ποσότητες που είχαν αλιευτεί, τις κατέσχεσε με την αιτιολογία ότι το ψάρι είναι μικρότερο απ ότι προβλέπει ο ισχύων κανονισμός, ενώ όπως είπαν, θα επιβάλουν και πρόστιμο.

ΘΑ ΧΑΘΕΙ
Ο Θ. Αράμπογλου αναφερόμενος στο περιστατικό επισήμανε: «Καθυστερήσαμε φέτος τουλάχιστον δυο εβδομάδες την έναρξη της αλιευτικής περιόδου, για να δώσουμε χρόνο στα ψάρια να αναπτυχθούν. Την Κυριακή βγήκαμε περισσότερο για να δούμε τι γίνεται παρά για να ψαρέψουμε. Η αλήθεια είναι, ότι δεν περιμέναμε την επέμβαση του Λιμεναρχείου, το οποίο φυσικά είναι υποχρεωμένο από την πλευρά του να κάνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Εμείς δεν τα βάζουμε με το Λιμεναρχείο, αλλά με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να λάβει υπόψη της, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, τι κοινό έχουν οι σαρδέλες της Μεσογείου και του πελάγους, μακάρι και με κείνες του Κόλπου Καλλονής. Όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, γνωρίζουν ότι η μικρή σαρδέλα του Κόλπου Καλλονής, παπαλίνα όπως την ονομάζουμε, ξεπερνά μετά βίας το φθινόπωρο τα 11 εκατοστά. Παλαιότερα, ο νόμος έθετε πλαφόν τα 9 εκατοστά και έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα. Φέτος πάντως, λόγω της πληθώρας που υπάρχει στον Κόλπο, εκτιμώ ότι το ψάρι δεν θα πάει πάνω από 10 εκατοστά. Το φθινόπωρο θα παγώσουν τα νερά, θα φύγουν οι σαρδέλες στο πέλαγος και από εκεί θα αλιευθούν από τα μεγάλα σκάφη για να πουληθούν ως άχρηστο εμπόρευμα, αφού θα είναι μικρές, για ψαροτροφή, στην Ιταλία και την Ισπανία. 

Εμείς, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό σε καμία περίπτωση. Ζητάμε κατανόηση από τις αρχές, προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Από αυτή τη δουλειά ζουν δεκάδες οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι είμαστε άνθρωποι νοικοκύρηδες και επαγγελματίες. Έχουμε σκάφη, και δουλεύουμε οικογενειακά σ αυτά, για να βγάλουμε ένα μεροκάματο και παράλληλα να δώσουμε φθηνό και ποιοτικό ψάρι στον κόσμο.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ- ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ
Φέτος αν μας αφήσουν να δουλέψουμε θα βγάλουμε μεγάλες ποσότητες παπαλίνας στην αγορά και θα πέσει η τιμή. Ο κόσμος θα αγοράσει παπαλίνα με δύο ευρώ το κιλό. Τι καλύτερο και πιο σωστό, για τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Παράλληλα και εμείς θα εργαστούμε, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Διαφορετικά, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Σύμφωνα με το Θ. Αράμπογλου, η επέμβαση και ο έλεγχος του Λιμεναρχείου την Κυριακή δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός: «Ουσιαστικά, πρόκειται για καταγγελία από δύο άτομα που το έκαναν αυτό ως πράξη αντεκδίκησης, επειδή το χειμώνα κάποιες από τις ενέργειες του συλλόγου μας, έθιξαν τα συμφέροντά τους στην αλιεία και το εμπόριο οστράκων. Οι δύο αυτοί λοιπόν, θεώρησαν καλό να δημιουργήσουν τούτη την αναστάτωση, με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν όλοι οι ψαράδες της περιοχής, που βλέπουν να τινάζεται στον αέρα το ψωμί της οικογένειάς τους».

ΤΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Χθες, νωρίς το πρωί, αντιπροσωπεία από επαγγελματίες αλιείς του Κόλπου Καλλονής κατέβηκε στη Μυτιλήνη, ζητώντας ακρόαση από τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη. Πράγματι, στη σύσκεψη που ακολούθησε οι αλιείς έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού με το πλαφόν των 11 εκατοστών στη σαρδέλα και ζήτησαν τη βοήθεια των αρχών, προκειμένου να σταλεί σχετικό αίτημα στην αρμόδια Επίτροπο Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία Δαμανάκη. Στη σύσκεψη παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλώρος, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ήδη, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής ότι άμεσα θα αποσταλεί έγγραφο στην Ε.Ε., που να εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του Κόλπου Καλλονής και να ζητά τροποποίηση του κανονισμού.

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΧΤΥ
Όπως ανέφερε ο Θ. Αράμπογλου, οι ψαράδες είναι αποφασισμένοι από σήμερα κιόλας να ξεκινήσουν να ψαρεύουν με συγκεκριμένο είδος διχτυου, που να μην επιτρέπει τις πολύ μικρές σαρδέλες να πιάνονται, ώστε όσες αλιεύονται να είναι κοντά στο μέγεθος που απαιτεί το πλαφόν που θέτει ο κανονισμός, ζητούν, όμως και από τις λιμενικές αρχές να δείξουν κατανόηση στο βαθμό που μπορούν. «Αν αρχίσουν και πέφτουν πρόστιμα και το χειρότερο, σταματούν τα σκάφη για ενάμιση μήνα γιατί αυτό προβλέπεται, τότε θα χαθεί όλη η σεζόν. Εμείς δεν σκοπεύουμε να παρανομήσουμε, ζητούμε, όμως, την κατανόηση των αρχών, σ ένα εποχικό ψάρεμα, το οποίο στον Κόλπο μας διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες. Αν μας σταματήσουν τώρα, τα ψάρια θα ανοιχτούν στο πέλαγος μόλις κρυώσουν τα νερά, ο κόσμος θα μείνει χωρίς παπαλίνα, και εμείς θα χάσουμε την ευκαιρία να ξεχρεώσουμε. Δυστυχώς, η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι καλή. Υπάρχουν άνθρωποι με σκάφη που χρωστούν ακόμη το περσινό πετρέλαιο και φέτος δεν μπορούν να βάλουν καύσιμο για να δουλέψουν».
lesvosnews.net
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!