tromaktiko: Επιχείρηση «γιγάντιο καλαμάρι» στον Ειρηνικό

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Επιχείρηση «γιγάντιο καλαμάρι» στον Ειρηνικό



Ο εντοπισμός και η μαγνητοσκόπηση του μυθικού γιγάντιου καλαμαριού Architeuthis dux είναι ο στόχος της αποστολής ερευνητικής ομάδας που θα πλεύσει...
στα νησιά Ογκασαβάρα, 880 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, Τόκιο.

Το γιγάντιο καλαμάρι δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στο περιβάλλον όπου ενδημεί παρά μόνο νεκρό ή λίγο πριν εκπνεύσει, ξεβρασμένο σε κάποια ακτή.

Τα θηλυκά μέλη του είδους φτάνουν σε μήκος τα 14 μέτρα και σε βάρος τα 270 κιλά, ενώ τα αρσενικά έχουν το μισό μέγεθος.

Οι ερευνητές έχουν σκοπό την αποκάλυψη της ζωής και των συνηθειών του καλαμαριού, το οποίο επί της ουσίας παραμένει ένα άγνωστο ζωικό είδος.

Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το Architeuthis dux προτιμά βάθη από 120 μέτρα έως 1600 μέτρα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που «επισκέπτονται» οι κοινοί δύτες.

Η ομάδα αποτελείται από την Υπηρεσία Θαλάσσιας και Χερσαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (JAMSTEC), το Discovery Channel και το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και θα αποπλεύσει με το μήκους 56 μέτρων σκάφος Alucia.

Το Alucia φέρει τρία βαθυσκάφη, το ένα εκ των οποίων μπορεί να φτάσει σε βάθος 1000 μέτρων με πλήρωμα έναν οδηγό και δύο επιβάτες.

Το γιγάντιο καλαμάρι εικάζεται ότι έχει τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο, μεγέθους μπάλας του μπάσκετ και ορατότητα ακόμη και σε βάθος που δεν φθάνουν οι ακτίνες του ήλιου.

Φέρει οκτώ πλοκάμια και δύο μεγαλύτερα, τα οποία χρησιμοποιεί κυρίως για να συλλέγει την τροφή του, ενώ το στόμα του είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος, όπως ακριβώς και στον μικρόσωμο συγγενή του.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ελάχιστα τόσο για τον τρόπο που βρίσκει την τροφή του, αλλά και για τις διατροφικές και αναπαραγωγικές του συνήθειες.
e-volos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!