tromaktiko: Η πρόγνωση του καιρού για το καλοκαίρι

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η πρόγνωση του καιρού για το καλοκαίρι



Μίνι καύσωνες τον Ιούλιο, καλοκαιρινές θερμοκρασίες τον Αύγουστο.
Ένας θερμός σε γενικές γραμμές ξηρός και με τα συνηθισμένα για την εποχή μελτέμια του περιμένει τους Έλληνες.

Αυτό προβλέπει ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «φέτος ο καύσωνας ξεκίνησε από τις 10 Ιουνίου με θερμοκρασίες 35 βαθμούς Κελσίου ενώ από τις 20 Ιουνίου και μετά το θερμόμετρο έφτασε στους 40 βαθμούς με αποτέλεσμα ο Ιούνιος να είναι κατά 2-3 βαθμούς θερμότερος από το μέσο όρο των κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών».

Ο Ιούλιος ήταν ακόμα πιο ζεστός, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα η Ελλάδα να επηρεαστεί από κύμα καύσωνα στο διάστημα 5 με 16 Ιουλίου, περίοδο όπου ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές έφθαναν και τους 40-42 βαθμούς Κελσίου χτυπώντας κόκκινο.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το υπόλοιπο διάστημα του Ιουλίου προβλέπεται να κυλήσει σε κανονικά επίπεδα, ενώ αναμένονται και διαστήματα ανόδου της θερμοκρασίας χωρίς όμως ισχυρό καύσωνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι διανύουμε ξηρή περίοδο με μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, ακόμα και μειωμένες καταιγίδες.

Ένα τυπικό θερμό καλοκαίρι

«Ο Αύγουστος, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, που σημειώνεται ότι ακόμα είναι σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχουν την ακρίβεια των καθημερινών προβλέψεων, φαίνεται ότι θα είναι κι αυτός ζεστός και ξηρός μήνας όπως είναι ο τυπικός ελληνικός Αύγουστος με τα μελτέμια του, αλλά με μικρότερα διαστήματα ζεστών ημερών και γενικά με μικρή πιθανότητα για ισχυρό καύσωνα. Οι θερμοκρασίες συνολικά το μήνα Αύγουστο θα είναι περίπου στα κανονικά επίπεδα, ενώ και οι βροχές φαίνονται σχετικά περιορισμένες. Ωστόσο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου προβλέπονται ακόμη και καταιγίδες σε αρκετά σημεία της χώρας» εξηγεί ο κ Σιούτας.

Στο μάτι του...ανεμοστρόβιλου

Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας Κέρκυρα, Ηλεία και Ζάκυνθος έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα τα επόμενα χρόνια να «χτυπηθούν» από ανεμοστρόβιλους τους γνωστούς «σιφώνες ξηράς». Ακολουθούν η Ρόδος , οι παραλιακές και πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίας.΄
Τα παραπάνω προβλέπει το μοντέλο έγκαιρης πρόγνωσης σιφώνων που έχει επεξεργαστεί και παρουσίασε πρόσφατα σε Παγκόσμιο Συνέδριο Μετεωρολογίας στην Αθήνα διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ Μετεωρολογίας του ΕΛΓΑ Μιχάλη Σιούτα.

Ο ... «κυνηγός των σιφώνων», των ανεμοστρόβιλων που ξεσπούν σε θαλάσσιες περιοχές προκαλώντας συχνά σοβαρές ζημίες Μιχάλης Σιούτας εξηγεί ότι «θαλάσσιοι σίφωνες μπορούν να εμφανισθούν σχεδόν σ’ όλες τις θαλάσσιες περιοχές, με μεγαλύτεροι όμως συχνότητας εμφανίζονται στο Κρητικό Πέλαγος, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης».

Στο ίδιο Συνέδριο υποβλήθηκε και εργασία όπου καταγράφονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι που πέφτει συχνά στη Μακεδονία τη θερινή περίοδο.

Οι περιοχές που εμφανίζεται το χαλάζι στην Ελλάδα το καλοκαίρι (αριστερή εικόνα) και το χειμώνα (δεξιά εικόνα). Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία το χαλάζι εμφανίζεται τη θερινή περίοδο, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο το χειμώνα. Αντίθετα στη νότια Ελλάδα το χαλάζι εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα. Εξαίρεση αποτελούν τα ηπειρωτικά της Δυτικής Ελλάδας όπου το χαλάζι εμφανίζεται σχεδόν όλο το χρόνο.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, μπουρίνια, ανεμοθύελλες, ανεμοστρόβιλοι, ξηρασίες, κύματα καύσωνα, παγετοί συνέβαιναν και στο παρελθόν. Αυτό που παρατηρούμε και αποτελεί ένδειξη κλιματικής μεταβολής είναι η αύξηση της συχνότητας αλλά και της σφοδρότητας των ακραίων αυτών φαινομένων. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες η κλιματική αυτή μεταβολή οφείλεται στην αλλοίωση του ατμόσφαιρας και την καταστροφή του γήινου φυσικού περιβάλλοντος λόγω της αλόγιστης και εκτεταμένης ανθρώπινης παρέμβασης, με αποτέλεσμα οι επιδράσεις και συνέπειες στο κλίμα και στα καιρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Ο Μιχάλης Σιούτας είναι μετεωρολόγος στο ΕΛΓΑ και έχει εξειδικευθεί στη μελέτη ακραίων καιρικών φαινομένων και ειδικά των σιφώνων. Μαζί με μια ομάδα ειδικών καταγράφει όλες τις παράλιες περιοχές και στην Ελλάδα που εμφανίζονται ανεμοστρόβιλοι, τα λεγόμενα «σιφώνια του Αιγαίου».
stelinarum.blogspot.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!