tromaktiko: Νέες δομικές μπαταρίες τροφοδοτούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Νέες δομικές μπαταρίες τροφοδοτούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα



Μια μέθοδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στο πεδίο της μάχης ανέπτυξε... η βρετανική εταιρεία αμυντικών προϊόντων BAE Systems.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία δομικών μπαταριών, σχεδιασμένες να ελαφρύνουν τους στρατιώτες που κουβαλούν σακίδια πλάτης, τα οποία τυπικά ζυγίζουν πάνω από 71 κιλά και είναι γεμάτα ηλεκτρικές συσκευές.

Σύμφωνα με την BAE Systems οι νέες δομικές της μπαταρίες αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια μέσα στη φυσική δομή των συσκευών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη για συμβατικές μπαταρίες, οι οποίες κοστίζουν αρκετά, έχουν μεγάλο βάρος και είναι ογκώδεις.

Όπως τόνισε ο κ. Stewart Penney, εμπορικός διευθυντής στο Κέντρο Προηγμένης Τεχνολογίας της BAE Systems, οι δομικές μπαταρίες σχεδιάστηκαν με στόχο την κατασκευή ελαφρύτερου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα ικανοποιεί τις μελλοντικές ανάγκες.

Σημειώνεται ότι οι δομικές μπαταρίες δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε έναν φορητό φακό και ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προκαλώντας το ενδιαφέρον του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Για να επιδείξει τη λειτουργικότητα της τεχνολογίας πέρα από το πεδίο της μάχης, η BAE Systems δοκίμασε τις δομικές μπαταρίες στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Drayson B12/69EV της εταιρείας Lola.

Η νέα μπαταρία τροφοδότησε αποτελεσματικά με ενέργεια τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Drayson B12/69EV, που φιλοδοξεί να γίνει το ταχύτερο αγωνιστικό αυτοκίνητο του κόσμου.

Σε δηλώσεις του ο Alex Parfitt, υπεύθυνος τεχνολογίας στην BAE, τόνισε ότι «οι δομικές μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε ο,τιδήποτε απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια, από μικρά γκάτζετ μέχρι αυτοκίνητα».

«Δεν θα βοηθήσει μόνο τους στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή αλλά θα αναζωογονήσει την τεχνολογία που προωθείται στην καταναλωτική αγορά, με τη διάθεση αποτελεσματικότερων, κομψότερων και ελαφρύτερων σχεδίων», διευκρίνισε.

Για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας οι επιστήμονες της BAE ενσωμάτωσαν τα χημικά συστατικά της μπαταρίας σε σύνθετα υλικά που μπορούν να πάρουν τρισδιάστατα σχήματα και να καταστούν τελικά δομικά στοιχεία της ίδιας της συσκευής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!