φέρουμε το σκάφος μας, την Κύπρο, σε ένα απάνεμο λιμάνι, δήλωσε σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LGR, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Δυστυχώς, η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από αυτούς που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, δηλαδή την κατοχική δύναμη, η οποία είναι το κλειδί και ο καθοριστικός παράγοντας για τη λύση, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι όταν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η Τουρκία έδειξε μια σχετική ανοχή και «φθάσαμε σε ένα ικανοποιητικό σημείο» με την επίτευξη κάποιων συγκλίσεων γεγονός που είχε αναπτερώσει τις προσδοκίες του κόσμου με ποσοστό 70% και από τις δυο κοινότητες να πιστεύουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανάδειξη του Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία των Τ/κ «αναποδογύρισε τη κατάσταση με τη στήριξη της Τουρκίας».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα Ηνωμένα Εθνη θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηροί με τη Τουρκία, δηλώνοντας ότι επιδεικνύεται μια ανοχή, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στασιμότητας», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για επίτευξη λύσης, αλλά αρνούνται επίμονα ο κ. Ερογλου και η Τουρκία».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε τις θέσεις που προβάλλονται για επανατοποθέτηση του Κυπριακού σε νέα βάση με απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης γιατί κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα οδηγούσε στην οριστική διχοτόμηση.
Αναφερόμενος στην οικονομία άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Στη Κύπρο, είπε, δεν είναι αντιπολίτευση αυτό που έχουμε. Η αντιπολίτευση στα πλαίσια της δημοκρατίας είναι απόλυτα αναγκαία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η καταστροφολογία όμως και το να εκπέμπεις μίσος στους πολιτικούς σου αντιπάλους χαρακτηρίζουν χώρες και λαούς με υποανάπτυκτη πολιτική κουλτούρα.
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, πρόσθεσε, που ήταν ο υπεύθυνος για να προειδοποιήσει και τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση και τις τράπεζες και τα πολιτικά κόμματα για τους κινδύνους από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, όχι μόνο δεν έκανε κάτι τέτοιο, αλλά τους εξωθούσε να τα αγοράζουν και καλούσε το κόσμο να μην έχει εμπιστοσύνη στα κυπριακά ομόλογα.
Ποτέ δεν με είχε προειδοποιήσει ο κ. Ορφανίδης για το πόσο ήταν εκτεθειμένες οι κυπριακές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Τέλος, εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναλάβει την όποια ευθύνη αναλογεί στην Κυβέρνηση, μη αποδεχόμενος ωστόσο καμιά ευθύνη όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, την έκθεση των τραπεζών και τα ελληνικά ομόλογα.