Οι τρεις υποτίθεται ότι διαπίστωναν «ανησυχητική διαφορά χρονικής φάσης μεταξύ της εν λόγω απόφασης και της εφαρμογής της συμφωνίας» βάσει της οποίας ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής αρωγής της ευρωζώνης θα βοηθά απευθείας τα μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, έρχεται η διάψευση από τη Ρώμη, η οποία εκφράζει την «πολύ μεγάλη της έκπληξη» για την ανακοίνωση. Ακολουθεί το Παρίσι. «Πρόκειται για καθαρή επινόηση, έχουμε μείνει με το στόμα ανοικτό», δηλώνει ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζενέβ. Αποτέλεσμα: το ανακοινωθέν εξαφανίζεται από την ιστοσελίδα της ισπανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της οποίας ψελλίζει μερικές δικαιολογίες περί κάποιας συμφωνίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Από το επεισόδιο αυτό αποδεικνύεται ότι καμιά φορά τα μυστήρια γεννιούνται από καθαρό πανικό - ο οποίος μπορεί να είναι απολύτως δικαιολογημένος. Τα ισπανικά σπρεντ παρέμειναν για δεύτερη ημέρα χθες στο 7,5%, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η Ισπανία δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Τα ιταλικά σπρεντ κατέγραφαν το δικό τους ρεκόρ στο 6,5%. Μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ο Μάριο Μόντι και ο Μαριάνο Ραχόι πανηγύριζαν τη νίκη τους στη Σύνοδο Κορυφής, αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνο να υποστηρίζει κανείς ότι νίκησε την Ανγκελα Μέρκελ.
Η γερμανίδα Καγκελάριος και τα μέλη της κυβέρνησής της πρωταγωνιστούν στο δεύτερο - και μεγαλύτερο - μυστήριο των ημερών. Οι διαρροές και οι δηλώσεις από το Βερολίνο περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ δίνουν την εντύπωση ότι οι Γερμανοί σκάβουν τον λάκκο του κοινού νομίσματος. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ότι δεν τρομάζει πλέον η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας έδειξε να επιχειρεί μια διορθωτική κίνηση δημοσιοποιώντας έκθεση σύμφωνα με την οποία η θέση της Ελλάδας είναι στην ΟΝΕ. Η θέση αυτή ερμηνεύεται ως στήριξη στην Αθήνα - ένα σπάνιο δείγμα του είδους από τη Γερμανία. Πιθανότατα το Βερολίνο περνάει τη δική του κρίση πανικού. Η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα και για τη γερμανική κυβέρνηση που είδε τη Moody's να υποβαθμίζει από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου εξαιτίας της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» που επικρατεί στην ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Τσαρλς Κόλινς στην Αθήνα και στη Ρώμη. Ο Κόλινς ως απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται για να πιέσει τους Ευρωπαίους και να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι από τους Ελληνες για την πορεία του προγράμματος. Ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έχει εκλογές τον Νοέμβριο, ανησυχεί ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη θα σκάσει σαν βόμβα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ότι το πρώτο θύμα θα είναι ο ίδιος. Στην Αθήνα έρχεται αύριο και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει να πατήσει το πόδι του στην ελληνική πρωτεύουσα από το 2009. Ο λόγος τότε ήταν πολύ διαφορετικός. Η Αθήνα ζούσε τις τελευταίες ημέρες της ανεμελιάς και ο πρόεδρος είχε έρθει για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Αντώνης Σαμαράς...
tanea.gr