tromaktiko: Προγραμματικές δηλώσεις: Ναι μεν, αλλά...

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Προγραμματικές δηλώσεις: Ναι μεν, αλλά...



Τολμηρά μέτρα υποσχέθηκε την Παρασκευή το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς (πλάγια γράμματα), μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του. Πριν προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των όσων είπε ο πρωθυπουργός, να υπογραμμίσουμε ότι... είχαμε πολύ καιρό ν’ ακούσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έστω και σε γενικές γραμμές, ρεαλιστικά μέτρα για την ανάπτυξη της χώρας. Περιμένουμε βέβαια να δούμε και την υλοποίηση των συγκεκριμένων εξαγγελιών, αφού όπως σχολίασε κι ένας φίλος της ιστοσελίδας, «όποιος καεί απ’ τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Συγκεκριμένα το πρώτο κεφάλαιο που άνοιξε ο Αντώνης Σαμαράς είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Μίλησε για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για ιδιωτικοποιήσεις σε σιδηρόδρομους, ορυχεία και οργανωμένα τμήματα του παραγωγικού κομματιού της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα όμως τόνισε όποιος αναλάβει θα πρέπει να κάνει ωφέλιμες επενδύσεις. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια (δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού σκοπού για ζώνη Φάληρο-Σούνιο) και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με σεβασμό στο περιβάλλον. Πράγματι η χώρα χρειάζεται μερικές ιδιωτικοποιήσεις, αφού, όπως έχουμε γράψει, το κράτος αδυνατεί να αναλάβει μόνο του όλους του τομείς του Δημοσίου. Το κλειδί σε μια τέτοια απόφαση είναι να μείνει τουλάχιστον το 51% σε κρατικά χέρια και το υπόλοιπο να δοθεί σε επενδυτές, οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια ακούσαμε για ξεμπλοκάρισμα κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ μέχρι τέλους του χρόνου, αφού παρακαμφθεί πράτα η γραφειοκρατία καθώς και για κλείσιμο-συγχώνευση δεκάδων οργανισμών φορέων του Δημοσίου. Θέλουμε να πιστεύουμε αυτούς που δεν είναι απαραίτητοι στο κράτος και με ταυτόχρονη μετάταξη και όχι απόλυση των υπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και σε μέτρα για την στήριξη της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων. Η κυβέρνηση θα δώσει τελευταία ευκαιρία, είπε, για καταγραφή των περιουσιών. Αν καταλάβαμε καλά, μετά θα ισχύσει το αυστηρό πόθεν έσχες. Βέβαια η πρόθεση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περουσιολογίου, ενέχει τον κίνδυνο υποκλοπής στοιχείων ιδιωτών από επιτήδειους (στοχοποίηση για απαγωγές, ληστεία κ.ο.κ.). Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει τα σχετικά στοιχεία από τυχόν χάκερς.

Επιπλέον ανακοινώθηκε κάτι που το έχει άμεση ανάγκη η χώρα, δηλαδή η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα απλούστευση των διαδικασιών με τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων, καθώς και τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης με απόλυτη διαφάνεια. Σωστό μέτρο είναι και η επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η επιστροφή των χρωστούμενων από το κράτος στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις που χρειάζονται επειγόντως τα χρήματα αυτά για να πάρουν ανάσα και να ανακάμψουν.

Επιγραμματικά ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε (στην παρένθεση οι παρατηρήσεις μας):

Την αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών (απαραίτητο)

Περιορισμός βουλευτικής ασυλίας (προτείνουμε να ισχύει στα αυστηρώς κοινοβουλευτικά του καθήκοντα)

Περιορισμός χρηματοδότησης στα κόμματα (ελπίζουμε να είναι γενναίος)

Περιορισμός συμβούλων υπουργών (να μείνουν οι απολύτως απαραίτητοι και αυτοί που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο τους)

Πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 και όπου δεν δικαιολογούνται οι περιουσίες, δήμευση(συμφωνούμε και επαυξάνουμε)

Άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (κάτι που το χρειάζονται οπωσδήποτε)

Καταπολέμηση της ακρίβειας με: «σπάσιμο» των καρτέλ, έλεγχο ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια (μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι κάποιοι εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών).

Άμεση ανακούφιση δανειοληπτών. Οι δόσεις να μην ξεπερνούν το 30% των αποδοχών τους (δεν θα ήταν άσχημο το ποσοστό να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο). Αύξηση δόσεων.

Η σύνταξη θα βγαίνει σ’ ένα χρόνο (το διάστημα είναι μεγάλο)

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας (Στη συνέχεια να γίνουν κινήσεις για θέσπιση ταμείου επιδότησης της εργασίας, πρότυπο Arbeitsamt. Χρηματοδότηση του άνεργου μέχρι να βρεθεί εργασία και τοποθέτησή του σε σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση εύρεσης θέσης το ταμείο θα συνεχίζει να ενισχύει τον πολίτη, συμπληρώνοντας το μισθό του σε περίπτωση που ο μελλοντικός εργοδότης αδυνατεί να του παρέχει ικανοποιητικές απολαβές, ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα).

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στην εξωτερική πολιτική. Πρόθεσή του είναι, όπως δήλωσε, ν’ ανοίξει κοινοβουλευτικό διάλογο για το πλαίσιο απόδοσης ιθαγένειας με πρότυπο άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Με λίγα λόγια ελπίζουμε να οδηγηθούμε στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση. Στα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη για να κερδίσει κάποιος την ιθαγένεια περνάει από συγκεκριμένης διαδικασίες (χρησιμότητα γνώσεων του υποψηφίου για το κράτος, ανάγκη εργατικών χεριών, εξετάσεις σε γλώσσα-ιστορία-πολιτισμό και πολλά άλλα) Εκτός αν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι μόνο στην «ψευτοκουλτούρα» και τις «τυπικούρες». Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την είσοδο λαθρομεταναστών, τους οποίους «σπρώχνει» προς εμάς η Τουρκία για γεωπολιτικούς λόγους.

Βάρος πρέπει να δώσει η κυβέρνηση και στην καταπολέμηση του παραεμπορίου καθώς και στην ασφάλεια των πολιτών. Εμείς προτείνουμε την δημιουργία ειδικής ομάδας εντοπισμού παρά-εμπόρων και μαύρης εργασίας. Εκεί θα διοχετευτούν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι από οργανισμούς που πρέπει να κλείσουν.

Σε ό,τι αφορά τώρα την εξωτερική πολιτική τονίστηκαν:

Η κήρυξη της ΑΟΖ βάσει διεθνούς Δικαίου (μακάρι, καιρός είναι επιτέλους)

Η προώθηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Νότου (Η περιφερειακή συνεργασία εντός Ε.Ε. είναι κάτι το άκρως αναγκαίο για την αντιμετώπιση του αλαζόνα Βορρά και την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας)

Ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών, σύναψη νέων (Τόσο καιρό αυτό φωνάζουμε, καιρός να κοιτάξουμε και προς Ρωσία, Κίνα, βλ. Κύπρος). Ενεργή διπλωματία και προώθηση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των συγκεκριμένων μέτρων έχει προταθεί και αναλυθεί κατά καιρούς στην ιστοσελίδα μας και μάλιστα πολύ πιο πριν ανακοινωθεί προεκλογικά από διάφορα κόμματα. Μας χαροποίησε το γεγονός, ότι ίσως για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό ακούσαμε σταράτα λόγια με αποδέκτες τους «χαρτογιακάδες» που δυσφημούν και κατηγορούν τους Έλληνες παγκοσμίως, θέλοντας να ναρκοθετήσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία της χώρας με σκοπό την ανάτασή της και την απεμπλοκή της από τα άδικα μέτρα του Μνημονίου. Τώρα αν όλα αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου θα φανεί πολύ σύντομα και τότε ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς, αφού πλέον ο λαός έχει πολιτικοποιηθεί και η υπομονή του έχει εξαντληθεί.

Εμείς θα σταθούμε στην ενότητα που προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς και θα συμφωνήσουμε ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Τα υπόλοιπα περιμένουμε να τα δούμε και στην πράξη.
pygmi.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!