Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας Έλληνας φορολογούμενος ο οποίος το 2010 έβγαλε σε Τράπεζα του εξωτερικού το ποσό των 52.133.146,94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην Εφορία μόνο 25.099,50 ευρώ.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας, με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με την απόκρυψη από Έλληνες και αλλοδαπούς πολίτες περιουσιακών οικονομικών στοιχείων που υπάγονται σε φορολόγηση και τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, ο κ. Τσάγγας ζητάει να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί ή όχι ποινικά κολάσιμα αδικήματα και σε καταφατική περίπτωση να ασκηθεί ποινική δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, η Τράπεζα της Ελλάδος παρέδωσε στο ΣΔΟΕ πίνακα στον οποίο περιλαμβάνονται 731 Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες που το 2010 έβγαλαν επισήμως σε Τράπεζες του εξωτερικού το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ στην Εφορία δήλωσαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στον επίμαχο πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται εμβάσματα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο, όπως υπάρχουν και ορισμένα ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
Σε αντίστοιχο πίνακα του έτους 2009 υπάρχουν 735 πολίτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό 1,247 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσαν στην ΔΟΥ 3 εκατομμύρια ευρώ.