tromaktiko: Η Αίγυπτος απειλείται με νέα πολιτική έκρηξη

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η Αίγυπτος απειλείται με νέα πολιτική έκρηξη



Ο Αιγύπτιος αντιφρονούντας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε σήμερα να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι... τους δικαστές και το στρατιωτικό συμβούλιο για να επιλύσουν την πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί, μετά την ακύρωση από τον Μόρσι μιας δικαστικής απόφασης για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

"Η συνείδηση του έθνους έχει ανάγκη από μια άμεση συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της δημοκρατίας, τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας και το στρατιωτικό συμβούλιο για να επιτευχθεί μια πολιτική και νόμιμη λύση ώστε να αποφευχθεί μια έκρηξη στη χώρα", έγραψε ο Ελ Μπαραντέι στο Twitter. Προηγουμένως είχε δηλώσει πως η απόφαση του Μόρσι να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο μετατρέπει την Αίγυπτο "από μια κυβέρνηση του νόμου σε μια κυβέρνηση ανθρώπων".

Πριν δύο ημέρες, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αποφάσισε με διάταγμα να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο , το οποίο είχε διαλύσει με δικαστική απόφαση η στρατιωτική ηγεσία στα μέσα Ιουνίου, λίγο πριν τις προεδρικές. Επιπλέον, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών 60 ημέρες μετά την έγκριση με δημοψήφισμα του Συντάγματος που συντάσσεται τώρα.

Μόλις μαθεύτηκε η πρόθεση του προέδρου Μόρσι , το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις του είναι "οριστικές και δεσμεύτηκες για όλους τους κρατικούς θεσμούς και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έφεσης" , αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επαλειτουργίας της Βουλής. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει τις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο, κρίνοντας τις παράνομες.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι προέρχεται από του Αδελφούς Μουσουλμάνος αλλά κάνει ανοίγματα σε προσωπικότητες εκτός του ισλαμικού κινήματος, προκειμένου να επεκτείνει την πολιτική του βάση και να «θωρακίσει» την θέση του απέναντι στον στρατό, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί διευρυμένες εξουσίες. Μάλιστα, ο Μόρσι θέλει για πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης μια διεθνούς φήμης προσωπικότητα , γιαυτό και έχει απευθυνθεί στον πρώην επικεφαλή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και νομπελίστα Ειρήνης το 2005, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος μάλιστα πήρε ενεργά μέρος στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και είναι δημοφιλής στον Αιγυπτιακό λαό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!