Δύο Γιάννηδες και ο άγνωστος Χ
Η επόμενη μέρα στην Τράπεζα Κύπρου, φέρνει τη διοίκηση στο ψάξιμο για τον επόμενο CEO που θα αναλάβει το πηδάλιο της τράπεζας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.
Η αποχώρηση του Αντρέα Ηλιάδη, ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον οργανισμό, το οποίο το ΔΣ θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, αφού δεν αποκλείεται σύντομα να χάσει τον όποιο έλεγχο.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που μετά τη συνεδρία της Τρίτης κατά την οποία έγινε αποδεκτή η παραίτηση Ηλιάδη, ορίστηκε νέα για το πρωί της Πέμπτης στην οποία θα εξεταστεί το όνομα του διαδόχου.
Πολλοί θεωρούν πως ορθότερη και πιο φυσιολογική κίνηση θα ήταν ο διορισμός του Γιάννη Κυπρή ως διευθύνοντος συμβούλου. Πρόκειται για άτομο που υπηρετεί την τράπεζα εδώ και χρόνια και ήταν από τους βασικούς συντελεστές των επιτυχιών των περασμένων χρόνων. Άλλωστε, γνωρίζει όσο λίγοι τα τρέχοντα θέματα στην τράπεζα.
Εδώ βέβαια, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θέλει και ο ίδιος να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο αυτήν την εποχή. Όπως πληροφορούμαστε ο κ. Κυπρή κανονικά θα αφυπηρετούσε εντός του 2013 και με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη, δεν είναι σίγουρο αν είναι διατεθειμένος να αναλάβει τέτοια ευθύνη.
Από την άλλη, η αντίθετη άποψη λέει πως αν θα γίνουν τομές και αλλαγές πρέπει να γίνουν σε βάθος, υπονοώντας την πλήρη ανανέωση της διευθυντικής ομάδας.
Ιεραρχικά, ο δεύτερος τη τάξει είναι ο Γιάννης Πεχλιβανίδης, ο οποίος όμως φαίνεται να μην συγκεντρώνει και τόσες πιθανότητες. Πρώτο γιατί ανέλαβε καθήκοντα σχετικά πρόσφατα, δεύτερο γιατί δεν είναι Κύπριος και τρίτο επειδή είναι σχετικά άγνωστος στους μετόχους σε αντίθεση με το Γ. Κυπρή.
Στην όλη υπόθεση, άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα -η οποία φαίνεται πως πίεζε ώστε να πάρει κάποιο «κεφάλι» από την Τρ. Κύπρου- αλλά και το κράτος με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή μέχρι πρότινος ήταν στο δυναμικό του οργανισμού και γνωρίζει αρκετά καλά πολλά θέματα.