Επιστήμονες από 26 διαφορετικές χώρες αναζητούν τρόπους με τους οποίους οι εγκαταστάσεις του CERN θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα προς όφελος της επιστήμης. Σε συνάντηση που είχαν 200 επιστήμονες στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών (CERN) διατύπωσαν προτάσεις για μια νέα εφαρμογή των επιταχυντών σωματιδίων με σκοπό να αξιοποιηθούν και σε έρευνες άλλων κλάδων, όπως της βιοϊατρικής και της βιολογίας.
Συγκεκριμένα, ο επιταχυντής ιόντων χαμηλής ενέργειας LEIR λειτουργεί στο CERN αλλά όχι όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το LEIR, για να καλύψει τις ανάγκες του μεγαλύτερου επιταχυντή στο CERN, του LHC, δε χρειάζεται παρά μόλις 10 λεπτά λειτουργίας, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για αξιοποίησή του σε άλλα πεδία και ειδικότητες.
Οι βιολογικές έρευνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένα μέρος του διαθέσιμου χρόνου του LEIR, ακόμη και σε ώρες που ο LHC θα βρίσκεται σε λειτουργία.
Τα ανθρώπινα κύτταρα (καλοήθη και κακοήθη), θα μπορούσαν να εξεταστούν στην ακτινοβολία από τα καινοτόμα συστήματα, και επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα να προωθηθεί η έρευνα στις συσκευές τομογραφίας, ραδιογραφίας αλλά και ανίχνευσης ακτινοβολίας. Οι εγκαταστάσεις του CERN αποτελούν το κατάλληλο μέρος για μια τέτοιου είδους έρευνα, εξαιτίας της εξειδίκευσής του στην παραγωγή δεσμών σωματιδίων, της υποδομής υπολογιστών του καθώς και της απουσίας άλλων κλινικών δραστηριοτήτων, που θα αποσπούσαν ίσως την προσοχή των ειδικών από την έρευνα.
Οι προϋποθέσεις
Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν κάποιες αναβαθμίσεις στο LEIR αλλά και στο LINAC ώστε να παράγουν τις δέσμες ιόντων που είναι οι βέλτιστες για βιοϊατρικές έρευνες. Μια επιπλέον προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας είναι αυτή να τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων από τους κλάδους της ιατρικής, βιολογίας, ιατρικής μηχανικής κ.α., που ως τώρα δεν έχουν παρουσία στο CERN.
Οι προσδοκίες
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει κοντά επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους, και να δημιουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο στον τομέα της βιοϊατρικής στην Ευρώπη με αμέτρητες δυνατότητες.