Θέλοντας να δώσουν ζωή στην αποξηραμένη τώρα περιοχή, οι "εμπνευστές" της εκδηλώσης,Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ.Καφύρας και ο Δήμαρχος Πύργου κ.Παρασκευόπουλος, αναφέρουν τα εξείς:
«Σε όλους εμάς που τη θυμόμαστε την λίμνη Μουριάς, μας ανακαλεί μνήμες από το παρελθόν ενός εξαιρετικά σπουδαίου βιότοπου, με απέραντη ομορφιά, έναν οικολογικό παράδεισο, που έδινε πραγματικά ζωή στη ζωή της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα η αποξηραμένη περιοχή χρησιμοποιείται για καλλιέργεια, βόσκηση και – δυστυχώς – για ανεξέλεγκτη ρίψη οικοδομικών μπαζών και σκουπιδιών, με αποτέλεσμα το τελευταίο να συμβάλλει στην οπτική αλλοίωση και αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, ενώ επίσης εγκυμονεί πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Την μετατροπή της αποξηραμένης λίμνης, εκ νέου σε νέα λίμνη με τον επαναπλημμυρισμό της, την εννοούμε , στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην «εκμετάλλευση» όλων των δυνατοτήτων που μας δίνει μια λίμνη.
Η νέα λίμνη Μουριάς μπορεί να ξαναγίνει ένα οικολογικός παράδεισος, ένα οικοσύστημα πλήρως προστατευμένο από όλους μας, καταφύγιο όλων των μορφών ζωής που αναπτύσσονται σε αντίστοιχες λίμνες».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει της ακόλουθες εισηγήσεις:
1) Ανασύσταση Αποξηραμένης Λίμνης Μουριάς : Ομιλητής Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
2) Το Πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ 2003: "Ο Επαναπλημμυρισμός της Πρώην Λίμνης Μουριάς" : Ομιλητής Κίμων Χρηστάνης, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
3) Δυνατότητες Επανάκαμψης των Οικοσυστημάτων με την Ανασύσταση της Λίμνης Μουριάς: Ομιλητής Γεώργιος Δημητρέλλος, Δρ. Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
4) Αναπτυξιακές Προοπτικές από την Ανασύσταση της Λίμνης Μουριάς: Ομιλήτρια Μαριάνθη Ποδηματά, MSc. Περιβαλλοντολόγος, Υποψήφια Δρ., Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.