"Στα συντρίμμια (του αεροσκάφους) που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα δεν εντοπίσθηκε κανένα ίχνος εύφλεκτου υλικού ή εκρηκτικών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία διευκρινίζεται ότι μένει να εξετασθούν τα συντρίμμια που βρίσκονται στο βυθό της Μεσογείου για να υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα της έρευνας.
Για πρώτη φορά, ο τουρκικός στρατός δεν χρησιμοποιεί τον όρο "καταρριφθέν από τη Συρία", αλλά επιλέγει να κάνει λόγο για "το αεροπλάνο μας το οποίο η Συρία δηλώνει ότι κατέρριψε", προκαλώντας κάποια σύγχυση για τις συνθήκες του περιστατικού το οποίο προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία.
Μέχρι σήμερα, η Τουρκία επέμενε ότι το τουρκικό F-4 Phantom που βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση στην ανατολική Μεσόγειο δέχθηκε, στις 22 Ιουνίου, πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας ή συριακό πύραυλο εδάφους-αέρος. Και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν.
Η Δαμασκός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το τουρκικό αεροσκάφος κατηγορώντας το ότι παραβίασε το συριακό εναέριο χώρο.
Σήμερα, ο τουρκικός Τύπος θέτει ερωτήματα σχετικά με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση του στρατού και αναφέρεται στην υπόθεση ενός ατυχήματος που είναι πιθανόν να προκλήθηκε από σφάλμα χειρισμού ή τεχνική βλάβη, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως το σενάριο της εχθρικής ενέργειας.
Ο Ερντογάν Καρακούς, πτέραρχος εν αποστρατεία της τουρκικής αεροπορίας, δηλώνει στην εφημερίδα Hurriyet ότι θεωρεί πως είναι πιθανόν να πρόκειται για ατύχημα.
"Δεν μπορούμε να πούμε τι συνέβη επακριβώς, αφού δεν έχει εξετασθεί η άτρακτος του αεροσκάφους, αλλά η Τουρκία δείχνει να μεταβάλλει τη θέση της". Αλλος ειδικός δηλώνει στην εφημερίδα Milliyet ότι είναι πιθανόν ένα αντιαεροπορικό βλήμα να εξερράγη κοντά στο αεροσκάφος και να το αποσταθεροποίησε προκαλώντας την πτώση του.
Η Τουρκία κατήγγειλε το συμβάν ως "εχθρική ενέργεια" εκ μέρους της γειτονικής της χώρας. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την έναρξη της καταστολής της συριακής εξέγερσης το Μάρτιο του 2011.