tromaktiko: Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ισπανία, λέει η Goldman Sachs

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ισπανία, λέει η Goldman Sachs



Μικρή επίδραση θα έχει η δημοσιονομική λιτότητα στο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ισπανίας, υποστηρίζει στη σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs η οποία θεωρεί ότι... η βασική αδυναμία της ισπανικής οικονομίας εντοπίζεται στο εξωτερικό παρά στο δημόσιο χρέος.

Η λιτότητα δεν λύνει το πρόβλημα των εξωτερικών χρεών, τα οποία οφείλονται στην αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών στο εξωτερικό. Ο εξωτερικός δανεισμός θα μειωθεί εάν βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για να βελτιωθεί, όμως, θα πρέπει να μειωθεί η εγχώρια ζήτηση και οι εισαγωγές. Δεδομένου, όμως, ότι οι εισαγωγές αντιστοιχούν μόλις στο 30% του ΑΕΠ, η επίδραση στον εξωτερικό δανεισμό δια αυτής της οδού θα είναι περιορισμένη, εκτιμά η GS.

Οι δανειστές της Ισπανίας θα αποφύγουν, κατά τη γνώμη της Goldman Sachs, ένα πρόγραμμα επιτήρησης της Ισπανίας «τύπου τρόικας». Αντ' αυτού, τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πιο ευέλικτα, στο πλαίσιο του κλίματος συνεργασίας που έχει καλλιεργηθεί με την ισπανική κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια μπορεί να επεκταθεί πέραν του τραπεζικού τομέα, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.
parapolitika.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!