tromaktiko: Oι περιφέρειες θα δώσουν την μάχη ενάντια στην φτώχεια

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Oι περιφέρειες θα δώσουν την μάχη ενάντια στην φτώχεια



«Πόλεμο» κατά της φτώχιας με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και ενεργοποίηση του δικτύου των Δήμων όλης της χώρας κηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο μπαίνει ...μπροστά στο συντονισμό και την ενίσχυση της πολιτικής αυτής που θα αποτελέσει κοινωνική ασπίδα στην κρίση.

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης από τη Βουλή ανάμεσα στις άλλες πολιτικές δράσεις που ανακοίνωσε στόχος είναι η βιωσιμότητα και η ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών, με νέες θεσμικές πρωτοβουλίες και αποτελεσματική αξιοποίηση κλασικών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών χορηγιών.

Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν μέτρα που αφορούν: Κοινωνικά Επιδόματα για αναξιοπαθούντες, βρεφονηπιακούς σταθμούς, προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι για ασθενείς και γέροντες», Μέριμνα για τους άστεγους, Κοινωνικά παντοπωλεία για τους φτωχούς και Προγράμματα αυτεπιστασίας για τους άνεργους.

«Μόνο με μια πανστρατιά με συντονιστές τις περιφέρειες και τους Δήμους μπορούμε να κερδίσουμε το νέο Πόλεμο κατά της Φτώχιας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε ταυτόχρονα τον οικονομικό και λειτουργικό εξορθολογισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας πως «ισχυρή αυτοδιοίκηση» για την κυβέρνηση αυτή σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αυτονομία και στους δύο βαθμούς. «Είναι αναγκαίο λοιπόν, να επαναπροσδιοριστούν με ακρίβεια οι ρόλοι, τα όρια μεταξύ αποκέντρωσης και Τοπικής ή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διορθωθούν έτσι οι στρεβλώσεις ή τα λειτουργικά κενά του Καλλικράτη» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε για τον οικονομικό εξορθολογισμό και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ, έχουν ήδη συσταθεί Ομάδες Εργασίας μαζί με την Task Force της Ε.Ε., ώστε να προχωρήσουν θεσμικές και λειτουργικές βελτιώσεις του Καλλικράτη και του Κώδικα Τ.Α., ο εκσυγχρονισμός και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αλλά και η εξυγίανση των οικονομικών, τον περιορισμό της σπατάλης και τη χρήση κλασσικών και ευρηματικών μέσων χρηματοδότησης (καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας, ΣΔΙΤ, Πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης, έξυπνη αξιοποίηση εσόδων, κ.α.).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!