υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ήδη είναι σε εξέλιξη ειδικός διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την κατάθεση προσφορών να αναμένεται τον Οκτώβριο.
Τα υποβρύχια καλώδια θα πρέπει να ξεκινούν από το Λαύριο και να καταλήγουν στις δυτικές Κυκλάδες ενώ αυτά που θα ξεκινούν από το Αλιβέρι θα παρέχουν ρεύμα στις ανατολικές Κυκλάδες, στην Σύρο και από εκεί και στα άλλα νησιά του συμπλέγματος με την κατάλληλη καλωδίωση.
Για την εγκατάσταση του κυκλώματος θα χρειαστούν τρία χρόνια από την ημέρα έναρξης των εργασιών.
«Τώρα είμαστε σε έναν καλό δρόμο.
Το πρώτο στάδιο, το πιο ώριμο στάδιο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, είμαστε ήδη σε διαδικασία διαγωνισμού, πρόκειται για προϋπολογισμό της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την ηλεκτρική διασύνδεση και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, αλλά και της Κρήτης, ένα έργο που έχει ενταχθεί ήδη στα Διευρωπαικά Δίκτυα Ενέργειας, κάτι που σημαίνει ταχύτερη αδειοδότηση και σίγουρη χρηματοδότηση.
Το συνολικό κόστος για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ.
Όμως με δεδομένο ότι το ετήσιο κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα, ενώ και η διάρκεια «ζωής» των υποβρύχιων καλωδίων φτάνει τα 50 χρόνια.
«Στην πιο νησιωτική χώρα του κόσμου σχεδόν που είναι η Ελλάδα, στα σίγουρα την πιο νησιωτική χώρα της Ευρώπης, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν τουρισμό αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, ουσιαστικά αποτελεί την μεγαλύτερη και καλύτερη υποδομή που μπορούμε να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές», τόνισε ο υπουργός.