Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έδωσε την ευκαιρία στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών να προσλάβει προσωπικό και να καλύψει τα κενά θέσεων. Μεταξύ αυτών και μία θέση φύλακα στο μουσείο, το οποίο παρέμενε κλειστό σχεδόν από την ημέρα των εγκαινίων του. Επιτέλους η Μαρώνεια μία περιοχή με ιστορία χιλιάδων χρόνων απέκτησε το δικό της μουσείο, είχαν πει όσοι τον Δεκέμβριο του 2010 παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων.
Ο ενθουσιασμός όμως γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση όταν διαπιστώθηκε ότι το μουσείο δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Την έλλειψη αυτή τη διαπίστωσαν στην πράξη οι άνθρωποι που μαθαίνοντας για το μουσείο θέλησαν το επόμενο διάστημα των εγκαινίων να το επισκεφτούν. Βρήκαν όμως πόρτες κλειστές.
Επισκέψιμο από τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου
Αυτό τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουλίου, οπότε σε μία υπάλληλο που προσελήφθη στο Δήμο με πεντάμηνη σύμβαση εργασίας μέσω του προγράμματος, ανατέθηκε ο ρόλος της φύλακα. Η υπεύθυνη αρχαιολόγος για τη Μαρώνεια Χρύσα Καραδήμα επιβεβαίωσε την επαναλειτουργία του μουσείου. Ήταν μάλιστα αυτή που βρέθηκε στο αρχοντικό την πρώτη μέρα που άνοιξε προκειμένου να κατατοπίσει τη νέα υπάλληλο σχετικά με τη λειτουργία του. Όπως έκανε γνωστό η ίδια το μουσείο είναι ήδη επισκέψιμο καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, με εξαίρεσε την τρέχουσα εβδομάδα που δε θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο. Από την επόμενη εβδομάδα το μουσείο θα είναι ανοιχτό από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατόν το μουσείο να είναι ανοιχτό για το κοινό και τα απογεύματα. Αυτό ίσως εξασφαλιστεί μέσω προκήρυξης που περιμένει η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων από το υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσληψη ημερήσιου φύλακα και φύλακα για τη νύχτα.
Το αρχοντικό Ταβανιώτη, που χτίστηκε ανάμεσα στα 1880 και 1885 και αποτελούσε την οικία του Μαρωνίτη εμπόρου Παρράσιου Ταβανιώτη, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής στη Δυτική Θράκη και χαρακτηριστικό τύπο συνεύρεσης στοιχείων του θρακιώτικου παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού με επείσακτα αστικά. Φιλοξενεί τη μόνιμη αρχαιολογική συλλογή με θέμα «Η Μαρώνεια και ο Ίσμαρος από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια» που επιμελήθηκε η εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Κομοτηνής κι ένα πλήθος ανθρώπων. Το έργο εκτελέστηκε σε δυο τμήματα με χρηματοδοτήσεις από τα ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης 1994-1999 και 2000-2006 με αντίστοιχους τίτλους «Αγορά, αποκατάσταση και επανάχρηση παραδοσιακού αρχοντικού στη Μαρώνεια» (120.000.000 δρχ.) και «Επανάχρηση παραδοσιακού αρχοντικού στη Μαρώνεια: οργάνωση έκθεσης αρχαιοτήτων» (550.000 ευρώ).
Οι εργασίες αφορούσαν στην αγορά του κτιρίου, στη σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωσή του, στην ανακατασκευή και αποκατάστασή του, καθώς και στην οργάνωση της έκθεσης. Η ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Μαρώνειας, από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, αποτυπώνεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζονται πέντε θεματικές ενότητες: Αμφορείς και μαγειρικά σκεύη, όψεις δημόσιας ζωής, θρησκεία, επιτύμβια και αρχιτεκτονικά μέλη χριστιανικών ναών. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται εποπτικό υλικό από την παλαιολιθική εποχή μέχρι την πρόσφατη αποκατάσταση του αρχοντικού.
Η είσοδος στο αρχοντικό Ταβανιώτη είναι δωρεάν για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα εκθέματα μέσω του έντυπου υλικού που διατίθεται στο χώρο. Για οργανωμένες ξεναγήσεις θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τα στελέχη της τοπικής εφορείας.
erroso.blogspot.com