Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Όπως και αναμενόταν, στο επίκεντρο βρέθηκε το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή αναφέρθηκε ότι θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τα καλοκαίρι.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι δεν υπήρξε ειδική αναφορά για τις εξελίξεις στην αγροτική τράπεζα και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο, ενώ εκτίμησαν ότι το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα υπερβεί τα 50 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Πάντως σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει το GFF, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η διάσπαση της σε καλή και κακή τράπεζα.
Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, έντονος προβληματισμός και ανησυχία ήταν το συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης, η ομοσπονδία τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, η οποία αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων σε ανακοίνωσή της: «Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και έκανε μία πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του κλάδου, που αφορούν τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όσο και στην πορεία του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
1. Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, πρέπει να λειτουργήσει με όρους και κανόνες σε όφελος της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.
2. Χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα εγγυάται:
Mια νέα βιώσιμη διάρθρωση και λειτουργία των Τραπεζών
Ανακεφαλαιοποίηση όλων των Τραπεζών (ιδιωτικών, δημοσίου ενδιαφέροντος, συνεταιριστικών), που να εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας
Επανακαθορισμό του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας Ελλάδος
Στήριξη των θέσεων εργασίας και δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης της απασχόλησης
3. Ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένου ότι πρόκειται για υγιείς Τράπεζες με ελάχιστες επισφάλειες και θετική σχέση καταθέσεων χορηγήσεων. Άλλωστε, η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην εξαφάνιση της Αγροτικής Πίστης από την Ελλάδα.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα Τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών. Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών δημιούργησε, πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά. Ανεξάρτητα από την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για συνάντηση με την ΟΤΟΕ, τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν θετικά, δεδομένου ότι, ο κ. Στουρνάρας αν και δήλωσε ότι συμφωνεί στα περισσότερα από όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, επεσήμανε τα εξής:
1. Τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης προέρχονται από τους δανειστές και θα υπάρχει συναπόφαση της Κυβέρνησης μαζί τους για τον τρόπο και τους όρους της κατανομής και της διάθεσής τους.
2. Τα θέματα των Τραπεζών είναι θέματα που χειρίζονται κυρίως η Τρόικα σε απευθείας επαφή με την Τράπεζα Ελλάδος.
3. Η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα γιατί θα προηγηθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της, ενώ αντιθέτως θα είναι άμεση η αντιμετώπιση του μέλλοντος της Αγροτικής Τράπεζας.
4. Η Credit Agricole (σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Υπουργός από τον επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα) θα είναι παρούσα ως Τράπεζα και στο μέλλον στην ελληνική αγορά.
Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, η Κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί την απασχόληση ενόψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα.
Η ΟΤΟΕ, μετά τη συνάντηση, αξιολογώντας συνολικά την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, εκφράζει την έντονη ανησυχία της δεδομένου ότι, διαπιστώνει πως για μια ακόμη φορά οι πολιτικές ευθύνες μετατοπίζονται στους δανειστές και στην Τράπεζα Ελλάδος, στην οποία αναγνωρίζεται ειδικός και ιδιαίτερος ρόλος και φαίνεται να μην έχει σχέση και εξάρτηση από την ίδια τη χώρα.
Η ΟΤΟΕ τονίζει, ότι, θα παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όσο και στις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα και θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε περίπτωση άμεσα σε προκλητικές ή αιφνιδιαστικές κινήσεις, που θα αφορούν στο μέλλον των Τραπεζών και των εργαζομένων και θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και στην ελληνική κοινωνία.
Η Μετενέργεια
Επίσης η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι: «Ορίστηκε σήμερα η δικάσιμος της προσφυγής που κατέθεσε η ΟΤΟΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αριθμός 6 του Υπουργικού Συμβουλίου της 28/2/2012, με την οποία καταργήθηκαν ουσιαστικά οι Συλλογικές Συμβάσεις και η Μετενέργεια που αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Συμβούλιο της επικρατείας θα εξετάσει τις προσφυγές της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ από κοινού, που αφορούν στο παραπάνω περιεχόμενο στις 2/12/12 και θα κριθεί να αποφασίσει θετικά ή αρνητικά για τη Συνταγματικότητα των κορυφαίων θεσμών της Δημοκρατίας που διασφαλίζουν τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Με την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της επικρατείας θα σταθεί στο ύψος της ιστορικής στιγμής και θα αποδώσει το δίκαιο στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού εργατοϋπαλληλικού κινήματος, η ΟΤΟΕ θα είναι παρούσα και πανέτοιμη να παρουσιάσει τεκμηριωμένα και αναλυτικά τις θέσεις της υπερασπίζοντας τις δημοκρατικές αρχές και αξίες και τις θεσμικές κατακτήσεις δεκαετιών».