Τούτο διότι οι ανταλλαγές εγγράφων οι οποίες γίνονται από την περασμένη Δευτέρα με τα στελέχη της τρόικας δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Απόδειξη αποτελεί η άθροιση των κοινά αποδεκτών μέτρων η οποία αλλάζει από μέρα σε μέρα.
Στην τελευταία της έκδοση είχαν γίνει αποδεκτά μέτρα ύψους περίπου 7 -7,5 δισ. ευρώ και αναζητούνται άλλα 3,5-4 δισ. ευρώ. Ένα έγγραφο της περασμένης Τετάρτης, όμως, άλλαξε πάλι τα πράγματα μειώνοντας τα συμφωνημένα μέτρα στα 6-6,5 δισ. ευρώ και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αναζητήσει το υπουργείο από την αρχή είναι, περίπου, στα 5 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οριζόντιες περικοπές, ενώ υπό κατάρτιση βρίσκεται η λίστα με το προσχέδιο μέτρων ύψους 6 δισ. που θα σταλεί στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε να τα μελετήσουν.
Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκεντρώσει μέτρα μεγαλύτερου ύψους από τα απαιτούμενα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο επιλογών μεταξύ εναλλακτικών λύσεων.
Επικαιροποιημένη λίστα με περισσότερες διευκρινίσεις για το κομμάτι των μέτρων που έχουν ήδη κλειδώσει έφυγε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τους επικεφαλής της τρόικας.
Η λίστα αναγράφει μέτρα που αφορούν στα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, Άμυναςκαι ένα μέρος του Υπουργείου Εργασίας ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση των δύσκολων μέτρων 5 δισ. ευρώ που απομένουν.
Την ίδια στιγμή, βρέθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα για τον φετινό προϋπολογισμό βρέθηκαν και έτσι η κυβέρνηση πέτυχε:
- τη μη περικοπή αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, τουλάχιστον για το 2012
- αύξηση δόσεων για εξόφληση φόρου εισοδήματος από 3 διμηνιαίες στις 7 μηνιαίες
-διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης κτηνοτρόφων για 70.000 αγρότες, ύψους 160 εκατ. ευρώ
-επίδομα θέρμανσης για οικογένειες που το έχουν ανάγκη, λόγω της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης από τον Οκτώβριο.
Μέσα σε όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 2,3 δισ. που προήλθε από την αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν τους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση και τις συνεχείς παρατάσεις που δόθηκαν στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα που έγινε την Παρασκευή αποφασίστηκε μία σειρά μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.