«Προχωρήσαμε σε Συνέντευξη Τύπου δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί Καθηγητής Χρ. Μπαρτσόκας, γιατί πολλά από τα Ιδρύματα που είναι σήμερα εδώ δε θα ανοίξουν ξανά το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 14 εκ των 32 φορέων έχουν απλήρωτο προσωπικό από 2 έως 8 μήνες. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει πληρώσει τροφεία και νοσήλια στα ιδρύματα που τα δικαιούνται από 1/1/2012 ενώ η κρατική επιχορήγηση έχει κοπεί κατά 50% σε σχέση με το 2010 και καθυστερεί τραγικά η καταβολή της.»
Ο κύριος Παπαδάκης Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών» περιγράφοντας τη σημερινή πραγματικότητα των κοινωφελών φορέων στάθηκε στο θέμα της φορολόγησης λέγοντας: « Από τη μια το κράτος αδυνατεί να είναι συνεπές απέναντι στους προνοιακούς φορείς και από την άλλη έχει δημιουργήσει μια σειρά από αντικίνητρα για τους ιδιώτες που θέλουν να μας βοηθήσουν. Οι δωρεές σήμερα όχι απλά δεν εκπίπτουν από το εισόδημα του δωρητή αλλά αποτελούν και φορολογικό τεκμήριο {…} όσον αφορά δε την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων όπου στεγάζουν τις υπηρεσίες τους -και δεν αξιοποιούνται για κερδοσκοπικό σκοπό - και αυτές υπάγονται στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, αυτό πρέπει να αλλάξει.»
Τέλος, ο κύριος Γ. Καλατζάκος μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στην Αξιολόγηση & Πιστοποίηση των Φορέων βάσει διεθνών προδιαγραφών με σκοπό τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μη Κερδοσκοπικών Σωματείων και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Καλατζάκος τόνισε: « Είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσμοθετήσει τους φορείς πρόνοιας, να διαμορφώσει αντίστοιχα το ποσό του προϋπολογισμού που τους αντιστοιχεί
και να προγραμματίσει τη διάθεσή του. Είμαστε εδώ για να καθίσουμε με την πολιτεία σε ένα τραπέζι διαλόγου έχουμε όλη την καλή διάθεσή να συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της. Τα ιδρύματά μας χάρη στην εθελοντική προσφορά και τις ιδιωτικές δωερεές επιτελούν το έργο του κράτους στο 1/3 του κόστους απ’ ότι θα στοίχιζε στον εθνικό μας προϋπολογισμό αν τα ιδρύματα αυτά ήταν κρατικά. Ζητάμε τα αυτονόητα ένα Εθνικό Πλαίσιο για την Πρόνοια στην Ελλάδα και μια στοιχειώδη βοήθεια για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.»
Στη Συνέντευξη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων, των γονέων και των εργαζομένων των φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά με συντονίστρια δημοσιογράφο την κα Σία Κοσσιώνη.