tromaktiko: 82 νεκροί στο Χαλέπι

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

82 νεκροί στο Χαλέπι



Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σήμερα στο Χαλέπι, όπου ο στρατός προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο ενός οχυρού των ανταρτών, σύμφωνα με... το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο κάνει λόγο για τουλάχιστον 82 νεκρούς εκ των οποίων 41 πολίτες, 15 αντάρτες και 26 στρατιώτες.

Οι τακτικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στις μάχες και οι αντάρτες καταβάλλουν σθεναρή αντίσταση, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Συνολικά περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν 17 μήνες συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν από κάποιες περιοχές της συνοικίας Σαλαχεντίν στο Χαλέπι έπειτα από τις σφοδρές μάχες με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών. Η Σαλαχεντίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσε αντάρτης στο Reuters.

Σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ζήτησε μια άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην Συρία. "Πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση τύπου Λιβύης" είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ανίδραση ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο εφαρμογής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήματα της Συρίας εξετάζει ο Λευκός Οίκος όπως επιβεβαίωσε ανώτερος συμβουλος για θέματα τρομοκρατίας του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. «Να είστε σίγουροι ότι διάφορες επιλογές που εμφανίζονται στον Τύπο, και μερικές φορές προωθούνται, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τα εξετάζει πολύ προσεκτικά, προσπαθώντας να κατανοήσει τις συνέπειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα», είπε ο Τζον Μπρένναν.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανικοί ασκούν κριτική στους χειρισμούς Ομπάμα στο πρόβλημα της Συρίας και υποστηρίζουν την εφαρμογή μιας διεθνούς ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να αποκλείουν τις επιθέσεις των συριακών μαχητικών. Παράλληλα ζητούν τον ταχύτατο εξοπλισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που μάχονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-’σαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να παράσχουν όπλα, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη και οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παρατάξεις που την αντιπροσωπεύουν. Αντ 'αυτού η Ουάσιγκτον έχει επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια, τον επικοινωνιακό εξοπλισμό των ανταρτών και σε οποιαδήποτε άλλη μη στρατιωτική βοήθεια.

Συνομιλίες για την κατάσταση στη Συρία αναμένεται να έχει το Σάββατο στην Τουρκία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Διάσκεψη φιλοξενεί η Τεχεράνη

Σήμερα εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη φιλοξενεί διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών για τη Συρία, με την ιρανική διπλωματική πρωτοβουλία να αντιμετωπίζεται ωστόσο με σκεπτικισμό από τις δυτικές χώρες. Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θεωρεί τη διάσκεψη των δώδεκα χωρών ως μια ευκαιρία «για να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις με πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στην επίλυση των διαφορών», αλλά υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων στην κρίση. Όσοι συμμετέχουν είναι χώρες με «μια σωστή και ρεαλιστική θέση» σχετικά με τη σύγκρουση της Συρίας, δήλωσε ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης.

Κατά τη Δύση η διάσκεψη αποτελεί προσπάθεια της Τεχεράνης να εκτρέψει την προσοχή μακριά από τα αιματηρά γεγονότα στο συριακό έδαφος και να διατηρήσει την ισχύ του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Η υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας για το καθεστώς του Ασαντ είναι δύσκολα συμβατή με μια πραγματική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων», σχολίασε δυτικός διπλωμάτης, ενώ ένας άλλος εκτίμησε ότι απλώς η Τεχεράνη προσπαθεί να διευρύνει την υποστήριξη προς τον ηγέτη της Συρίας. «Το Ιράν προσπαθεί να δείξει την ισχύ του ως περιφερειακή δύναμη, αλλά αν επρόκειτο να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι γιατί να μην το κάνει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη στα τέλη του Αυγούστου)», ανέφερε δυτικός αναλυτής που ειδικεύεται στα ζητήματα που αφορούν το Ιράν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!