Αποτελούσε λοιπόν κοινό τόπο, τόσο του οικονομικού επιτελείου, όσο και των τραπεζών να βρεθεί η πιο συμφέρουσα λύση για όλες τις πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινείται η νομοθετική ρύθμιση την οποία προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Μάλιστα δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσει η διαβούλευση ανάμεσα στις δύο πλευρές με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκόρδα να είναι αυτός που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το όλο εγχείρημα.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις:
• Πλαφόν δόσης ίσο με το 30% του εισοδήματος.
• Διετής αναστολή εξυπηρέτησης όταν πιστοποιείται πλήρης αδυναμία αποπληρωμής.
• Ειδική μεταχείριση για τους ανέργους.
• Επιμήκυνση αποπληρωμής έως 40 χρόνια με μέγιστη ηλικία του δανειολήπτη τα 90 χρόνια.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το νέο σχέδιο νόμου θα λαμβάνει υπόψη του τις παραμέτρους που έχουν προκύψει από την κρίση και οι οποίες έχουν πλήξει περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν συνολικά την οικονομία στη χώρα.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα αφορούν τόσο τα στεγαστικά, όσο και τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ θα προβλέπεται συνδυασμός της μείωσης της δόσης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.