tromaktiko: Ρωμαϊκός τάφος θα μεταφερθεί στην Κόρινθο

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ρωμαϊκός τάφος θα μεταφερθεί στην Κόρινθο



Ένα εξαιρετικής τέχνης μνημείο ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης στη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών. Πρόκειται για έναν καμαροσκεπή υπόγειο θαλαμοειδή τάφο του 3ου αιώνα μ. Χ., με ζωγραφικές διακοσμήσεις μοναδικές και πολύ καλά διατηρημένες. Γι αυτό τον λόγο αποφασίστηκε η απόσπαση και μεταφορά του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, βάσει μελέτης που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μια άλλη μελέτη, όμως, αυτή της τεκμηρίωσης, διατήρησης των τοιχογραφιών και των προτάσεων συντήρησης, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, πήρε τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Στόχος της να προστατευτεί και να διασωθεί ο εσωτερικός της διάκοσμος.

Ο τάφος φέρει υπέροχες ζωγραφιές στους τοίχους (ένα παγώνι με μοβ ουρά και μελανές βούλες, γιρλάντες με ταινίες και φιόγκους, κόκκινη πυξίδα), κυρίως όμως στη μία από τις δύο λάρνακες, που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Πρόκειται για την απεικόνιση μιας γυναίκας ξαπλωμένης σε κρεβάτι (λάρνακα), με το πρόσωπό της ζωγραφισμένο στο προσκέφαλο. Τα μάτια της είναι ανοιχτά, η κόμμωσή της πεπονοειδή και τα σκουλαρίκια της «χρυσά», δηλαδή φέρουν κίτρινο χρώμα. Το σώμα της είναι καλυμμένο με κόκκινο κλινοσκέπασμα, διακοσμημένο με κίτρινες, κυανές και λευκές ταινίες. Το κάτω μέρος της λάρνακας καταλήγει σε μια λευκή ταινία, που φέρει διάκοσμο ένα κιβωτίδιο και άλλα διακοσμητικά μοτίβα.

Σε μια πρώτη έρευνα μέσω κάμερας υπερύθρων, που εισχώρησε από μια ρωγμή, εντοπίστηκαν θραύσματα αγγείου και χώμα. Η άλλη λάρνακα δεν είναι τόσο καλοδιατηρημένη. Έχει χτιστεί κατά μήκος του ανατολικού τοίχου και φέρει διάκοσμο από πράσινη γιρλάντα και μοβ λουλούδι.

Η στέγη έχει καταρρεύσει, γι αυτό τοποθετήθηκε προσωρινό στέγαστρο. Οι διαστάσεις του εσωτερικού του θαλάμου είναι 2,40 Χ 2,30 μ., ενώ οι τοίχοι του έχουν χτιστεί στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν όστρακα ρωμαϊκών χρόνων (εμπορικών αμφορέων, λύχνων, οινοχόων κλπ.), κέραμοι, τμήματα αγωγών, πλήθος κονιαμάτων, που φέρουν ίχνη διακόσμησης, κι ένα χάλκινο νόμισμα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!