tromaktiko: Στην πιο κρίσιμη καμπή η κυβερνητική συνοχή

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Στην πιο κρίσιμη καμπή η κυβερνητική συνοχή



Το πιο κρίσιμο crash test για την συνοχή της δίνει η κυβέρνηση καθώς υπάρχει ξεκάθαρη διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ευ. Βενιζέλου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα διαφοροποιείται από την κυβερνητική «γραμμή» είπε στην ΚΟ του κόμματος του ότι η σημερινή συνάντηση του με την Τρόικα ήταν «υπονομευμένη» φωτογραφίζοντας την πρωινή συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πόσες όσες φορές΄προσπάθησαν να συγκρουστούν με την Τρόικα το μόνο που κατάφεραν ήταν να φορτώσουν τους πολίτες με νέους φόρους όπως το χαράτσι. « Αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική που ακολούθησε θέλουν τώρα να το κάνουν στον Σαμαρά μέσα σε δύο μήνες αλλά δεν θα τους κάτσει» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί μία ημέρα πριν από την νέα σύσκεψη των αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με την Τρόικα τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε τα θέματα με ευθύ τρόπο τα οποία όπως τόνιζαν συνεργάτες του θα τα θέσουν στην αυριανή συνάντησή που θα υπάρξει με του πολιτικούς αρχηγούς. Τονίζοντας πως δεν θα ψηφίσει άλλα επώδυνα μέτρα.

Ως τότε, εκτιμάται από την Ιπποκράτους ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο.

Τι συζήτησαν Σαμαράς - Τρόικα

Στις 9 το πρωί και εκτός προγράμματος ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Τρόικα. Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταικούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν διευκρινήσεις για ορισμένα μέτρα τα οποία έχουν ήδη «κλειδώσει».

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ο Α. Σαμαράς κάλεσε τους εκπροσώπους της Τρόικας προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση από την εικόνα που έχουν σχηματίσει πριν συντάξουν την έκθεση. Επίσης συζητήθηκε και η κατάρτιση του προϋπολογισμού στον οποίο ενδέχεται να υπάρξουν αποκλείσεις λόγω της ύφεσης, προκειμένου να αποφευχθούν επιπρόσθετα μέτρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως έκαναν δεκτό αυτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης με την προϋπόθεση να τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι υποχρεώσεις.

Ακόμα στην συνάντηση δεν τέθηκε η πρόταση Βενιζέλου για τις δόσεις των μέτρων των 11,5 δισ ευρώ. «Αυτό που μετράει στην Ευρώπη είναι τι λέει ο Πρωθυπουργός και όχι οι αρχηγοί των κομμάτων ή οι υπουργοί» τόνιζαν χαρακτηριστικά τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο επικέντρο οι αποκρατικοποιήσεις

Την πρώτη συνάντηση είχαν ο Πρωθυπουργός με την νέα διοικηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στην σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων οι κύριοι Παναγιώτης Αθανασόπουλος και Γιάννης Εμίρης καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Στο επίκεντρο βρέθηκε το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσουν με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις.

Α. Σαμαράς: Αυτό που μετράει είναι το αποτέλσμα και όχι τα έργα

Στο Μαξίμου πρωί-πρωί το οικονομικό επιτελείο, «πρώτη διαπραγμάτευση η δόση» λένε από το Μαξίμου με τον Σαμαρά να παρακολουθεί τις κινήσεις των εταίρων και να δηλώνει: «μετράει το αποτέλεσμα, όχι τα λόγια»

Παιχνίδι νεύρων και εσωκομματικών ισορροπιών σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά «βλέπουν» κυβερνητικά στελέχη πίσω από τις κινήσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη οι οποίοι εμφανίστηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με σχεδόν κοινή θέση ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

«Μετράει το αποτέλεσμα και όχι τα λόγια» είναι η θέση του Πρωθυπουργού έτσι όπως τη διατύπωσε αργά χθες το βράδυ σε συνομιλητές του έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς και αφού είχε ακούσει τις δηλώσεις που έκαναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με τα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται πως επί της ουσίας δεν υπάρχει σοβαρή διαφωνία για το ποια θα είναι τα μέτρα αλλά το πώς θα γίνει η πολιτική αλλά και η επικοινωνιακή διαχείρισή τους σε σχέση πάντα με το κλίμα που υπάρχει τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Με τον κατάλογο των ισοδύναμων να έχει… περιοριστεί στο ελάχιστο όπως αντιλήφθηκαν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης, στο τραπέζι μπήκε αίφνης με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως θεωρούν στο Μαξίμου το αίτημα για συζήτηση… δύο δόσεων στην εφαρμογή των μέτρων με ταυτόχρονη προώθηση του αιτήματος για επιμήκυνση. Δηλαδή:

Η κυβέρνηση να μην ανακοινώσει μέτρα πριν πάρει από τους εταίρους και πιστωτές της τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή σε ορίζοντα 4ετίας και όχι διετίας.

Τι αντιτείνει το οικονομικό επιτελείο: Τα πράγματα στην Ευρώπη είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα μας και το θέμα της επιμήκυνσης ουδόλως σχετίζεται με τα μέτρα που… έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν καθώς το αίτημα αυτό σημαίνει «χρόνο και χρήμα» και πρέπει να λάβει την έγκριση ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και όχι απλά της τρόικας. «Η διαπραγμάτευση είναι διαρκής και σκληρή. Άλλωστε η πρώτη είναι ήδη μπροστά μας για τη δόση που πρέπει να πάρει η χώρα τον Αύγουστο» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Όλο αυτό το νεότερο σκηνικό «γεννήθηκε» έπειτα από τη συνάντηση Βενιζέλου και Κουβέλη για την οποία το Μαξίμου ουδέποτε ενημερώθηκε. Επισήμως συνεργάτες του Πρωθυπουργού εντάσσουν αυτή τη συνάντηση στις γενικότερες διαβουλεύσεις που κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως πλέον αρκετά κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ότι ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται πρωτίστως με «επικοινωνιακούς ρυθμούς» σε μία προσπάθεια να κρατήσει… δυνάμεις για το εσωτερικό του κόμματός του.

«Τα μέτρα είναι μέτρα» σημείωναν χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ανώτατες πηγές του Οικονομικού επιτελείου το οποίο σύσσωμο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί και σήμερα το πρωί (9:00) στο Μέγαρο Μαξίμου όπως ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ουδόλως άλλωστε είναι τυχαίο ότι χθες για πρώτη φορά η δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και όχι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

«Ψάχνουμε το κατάλληλο μείγμα» είπε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας βάζοντας μάλιστα στο «τραπέζι» το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη κάτι που εν πολλοίς αποτυπώνει τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Πρωθυπουργικό επιτελείο για το ότι στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχουν κέντρα και φωνές που ψάχνουν και το παραμικρό στραβοπάτημα της Ελλάδας για να την εξωθήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διατύπωναν ευθέως αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ευρώπη θα δεχθεί μία πρόταση που θα «σπάει» τις υπογραφές που έχει βάλει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μέτρων κάτι που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις επαφές που θα έχει από τα τέλη Αυγούστου με ευρωπαίους ομολόγους του σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!