tromaktiko: ΕΕ: Έκτακτη σύσκεψη για τη Λευκορωσία

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΕΕ: Έκτακτη σύσκεψη για τη Λευκορωσία



Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες για τη Λευκορωσία προκειμένου να εξετάσουν... τα μέτρα που θα ληφθούν και την στάση που θα τηρήσουν απέναντι στο καθεστώς της Λευκορωσίας μετά την απέλαση όλων των σουδών διπλωματών από το Μινσκ.

Στις 3 Αυγούστου η Λευκορωσία απέλασε τον Σουηδό πρεσβευτή και ανακάλεσε τον δικό της από την Στοκχόλμη ενώ σήμερα ανακοίνωσε πως ανακάλεσε και το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας της στη Σουηδία.

Αφορμή για την απέλαση των Σουδών διπλωματών και την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ήταν το επεισόδιο της 4 Ιουλίου όταν ο ουρανός της πρωτεύουσας Μινσκ γέμισε με μικρά αλεξίπτωτα, από τα οποία κρέμονταν λούτρινα αρκουδάκια με μηνύματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του προέδρου Λουκασένκο.

Το αεροσκάφος με τους ασυνήθιστους «αλεξιπτωτιστές» είχε ναυλώσει σουηδική εταιρία δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό Λευκορώσων ακτιβιστών.

Η Λευκορωσία θεωρείται από την ΕΕ ως η τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αποκοπεί διπλωματικά από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης λόγω των αυταρχικών και απολυταρχικών μεθόδων διακυβέρνησης που εφαρμόζει.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Λουκασένκο και έχει απαγορεύσει τη θεώρηση διαβατηρίου στον πρόεδρο της Λευκορωσίας από τον Ιανουάριο του 2011.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!