Η «ήπια» προσέγγιση της αναδιαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση των μέτρων που είχαν προαποφασισθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου την οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε πλήρη ανατροπή... οποιασδήποτε προεκλογικής εξαγγελίας.
Στην πραγματικότητα βέβαια δεν εγινε καμία απολύτως αναδιαπραγμάτευση, αφού τα λεγόμενα "ισοδύναμα" μέτρα δεν αλλάζουν την ουσία της αφαίρεσης ρευστού από τους ιδιώτες και την αγορά.
Όπως φαίνεται οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται καμία αλλαγή που θα ήθελαν τα τρία κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η εντύπωση κάποιας προστασίας ευαίσθητων ομάδων ή μιας «διαπραγματευτικής» επιτυχίας.
Ίσως ένα με δύο μέτρα αποφευχθούν, όπως η μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά τριάντα ευρώ (η οποία θα παρουσιασθεί ενδεχομένως ως πρωθυπουργική επιτυχία), θα αντικατασταθούν ωστόσο με άλλα μέτρα εξίσου ή ακόμα πιο επώδυνα. Είναι επίσης γεγονός πως τα ειδικά μισθολόγια δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένα, παρά τις «συγκινητικές» προσπάθειες
Το θέμα για την κυβέρνηση είναι και ουσιαστικό και επικοινωνιακό.
Οι πληροφορίες μάλιστα που διαρρέουν δείχνουν πως οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα «ισοδύναμα» μέτρα καθώς είναι απολύτως ενήμεροι για την κατάσταση, ενώ απαιτούν πλέον και μία σειρά δράσεων εντός προκαθορισμένου χρόνου, ή απλά εντός ελαχίστων εβδομάδων.
Αυτό που απαιτούν είναι η πλήρης υλοποίηση όλων των μέτρων που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου, στον οποίο όπως φαίνεται είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη.
Από το όλο πακέτο δύσκολα θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες ώστε να «διευκολυνθεί» επικοινωνιακά η κυβέρνηση.
Πόσο μάλλον που οι «υπάλληλοι» των δανειστών, όπως οι ίδιοι δικαίως δηλώνουν για να καταστήσουν σαφές πως δεν διαπραγματεύονται πολιτικά, θα παραδώσουν σήμερα ένα χαρτί, έναν κατάλογο, με τις δράσεις που προαπαιτούνται ώστε να λάβουμε τη δόση των 31ενός δις.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια προκαλούν επιπλέον αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους.
Ήδη, κυβερνητικοί βουλευτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αφού θα είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουν και τα αδικαιολόγητα, να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους που πήγε η προεκλογική δέσμευση για «αναδιαπραγμάτευση».
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις μετά την τελευταία σύσκεψη των τριών δείχνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Ο μεν κ. Κουβέλης ανέφερε πως δεν συζητήθηκαν τα μέτρα, ο δε κύριος Βενιζέλος πως ο κ. Σαμαράς επιμένει, άρα πρέπει να τα λάβει… Να επιμένει, χωρίς να τα συζητά, αποκλείεται!
Το όλο κλίμα γελοιοποιήθηκε στην κυριολεξία στη συνέχεια από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης με πρώτο και καλύτερο το «θα λάβουμε τα μέτρα για να πάμε πιο ισχυροί στην επαναδιαπραγμάτευση», δήλωση του προέδρου της ΔημΑρ.
Επικοινωνιακά επιχειρήθηκε μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ να ερμηνευθούν οι συναντήσεις της τρόικας με τα στελέχη και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως «διαπραγμάτευση».
Λίγους καρπούς απέδωσε αφού η όλη εικόνα ξηλώθηκε και πάλι με πρώτη και καλύτερη την κίνηση του Ν. Νικολόπουλου να αμφισβητήσει την πολιτική βούληση του Αντώνη Σαμαρά που δον οδήγησε στη διαγραφή.
Έτσι λοιπόν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να επαναλάβουν το σύνθημα: «ή μέτρα, ή χρεοκοπία»!
Πόσες φορές όμως θα φωνάξει ο τσοπάνος «βοήθεια λύκος»;
Οι διαρκείς συσκέψεις των τριών αρχηγών έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο και επικοινωνιακό.
Τώρα όμως θα έχουν και τη λίστα των δανειστών με τις άμεσες ενέργειες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου:
1. Να ολοκληρώσει και να καταθέσει προς ψήφιση το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί από τα τέλη του 2011 με το οποίο θα αλλάζει και πάλι η φορολογική κλίμακα για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
2. Να οριστικοποιηθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
3. Να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τις περικοπές των συντάξεων πάνω από 2.700 ευρώ, την περικοπή του εφάπαξ και την ύπαρξη νομολογίας για την παρέμβαση του κράτους στον καθορισμό κατώτερων αμοιβών στο σύνολο της οικονομίας.
4. Να οριστικοποιηθεί σαφές και υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου κατά 2,1 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2014.
5. Να νομοθετηθεί ένα ενιαίο μισθολόγιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις με βάση το πρότυπο αυτού που έχει υιοθετηθεί για την κεντρική διοίκηση το οποίο αναμένεται να επιφέρει μειώσεις μισθών της τάξης του 30%.
6. Να νομοθετηθεί η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε η αλλαγή να είναι έτοιμη να εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου.
7. Να αναθεωρηθεί ριζικά και να τεθούν νέοι στόχοι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
8. Να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο συνέχισης της προσπάθειας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το οποίο έχει παγώσει.
9. Να έχουν οριστεί με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος οι όροι για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.