tromaktiko: Δεν βγαίνει...

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Δεν βγαίνει...



Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου
Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να περικοπούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα αλλά και να μειωθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, είπε χθες...
στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης. 

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πέσει και η ιδέα της εφεδρείας ως αντιστάθμισμα των απολύσεων που ζητά εδώ και τώρα η τρόικα. Οι ξένοι αξιωματούχοι ζητούν επιτακτικά να απολυθούν από το Δημόσιο 30.000 άτομα εφέτος και του χρόνου.

Υπουργοί της κυβέρνησης είναι σε απόγνωση, καθώς τους ζητούνται περικοπές που δεν βάζει ο νους, ενώ είναι φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο, για να βρει τα εναπομείναντα 4 δισ. προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα (των 11,5 δισ.), θα προχωρήσει σε ακρωτηριασμούς μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Οι τροϊκανοί έφτασαν στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης (paid furlough) σε οργανισμούς του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι ο θεσμός αυτός αποκτά ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό και ότι όσα μέτρα εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να ισχύουν και για τον δημόσιο!

Η πίεση από την τρόικα είναι μεγάλη. Οι απαιτούμενες περικοπές των δημόσιων δαπανών φαίνεται ότι δεν μπορούν να εξασφαλιστούν χωρίς δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άφησε όμως ανοιχτό το θέμα της εφεδρείας. «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Εάν η τρόικα επιμείνει ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει τη λύση της εργασιακής εφεδρείας.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εφαρμοστεί η εφεδρεία σε τρεις ταχύτητες, ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου:

- Για όσους είναι άνω των 50 ετών προβλέπει εφεδρεία με τον βασικό μισθό έως τη σύνταξη, εκτός εάν βρουν αλλού εργασία.

- Για όσους είναι μεταξύ 40 και 50 ετών προβλέπει εφεδρεία για δύο τριετίες.

Για όσους είναι μεταξύ 30 και 40 ετών μία τριετία.

Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η μη ανανέωση συμβάσεων και η αυστηρή εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον στενό και μία προς 10 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν απέδωσαν αρκετά ώστε ο κρατικός Προϋπολογισμός να ανασάνει. Το 2011 αποχώρησαν από τον στενό δημόσιο τομέα 22.000 εργαζόμενοι, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και σήμερα 13.000, ενώ αναμένεται άλλοι 10.000 να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Για το 2013 υπάρχει πρόβλεψη ότι θα αποχωρήσουν 20.000 υπάλληλοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά μέτρα έχουν ήδη κλειδώσει και μεταξύ αυτών:

-η μείωση 30% έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ με την επέκταση της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου,

-τα λουκέτα σε οργανισμούς,

-το «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις,

-η μείωση έως και 50% στα εφάπαξ.

-οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων - πολυτέκνων.

Στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για μειώσεις στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ και συγκεκριμένα:

-3% για συντάξεις από 600 έως 1.000 ευρώ.

-5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

-έως και 10% για συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ.

«Μαχαίρι» αναμένεται να μπει στις συντάξεις μέσω της επιβολής πλαφόν στα 2.500 ευρώ (για κύριες και επικουρικές ), αλλά αναμένονται και μεγάλες μειώσεις στις διπλές συντάξεις που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενη περικοπής του 35% στη δεύτερη σύνταξη.

Παραμένει στο τραπέζι το ψαλίδι για 13ο και 14ο στο Δημόσιο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέο ψαλίδισμα ή κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, σύμφωνα με όσα τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ (καθώς και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν βέτο), όμως σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την τύχη της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.

Τα ειδικά μισθολόγια μπορεί να γλιτώσουν φέτος από τις περικοπές, αλλά μπορεί να κινδυνέψουν εκ νέου το 2013, εάν η κυβέρνηση δεν βρει αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα για την επόμενη χρονιά. Οπως εξήγησε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα ισοδύναμα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση επαρκούν για να μην περικοπούν φέτος τα ειδικά μισθολόγια, αλλά «από το 2013 και μετά τα αντίστοιχα ισοδύναμα που θα αναζητηθούν θα είναι πολλαπλάσια της τάξης των 600.000.000 ευρώ»!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περικοπές θα αποφευχθούν πιθανότατα μόνο για φέτος για τους περίπου 250.000 ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ. Ουσιαστικά, ακόμα και αν η τρόικα αποδεχτεί τα ισοδύναμα που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο για να μη μειωθούν οι αποδοχές τους, το δημοσιονομικό κόστος για τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζεται βαρύ για τα σημερινά δεδομένα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης 150.000 εργαζομένων από το Δημόσιο (όπως επιτάσσει το Μνημόνιο), ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν απολύσεις. Αναφέρθηκε στην πρόταση της Ν.Δ. για εργασιακή εφεδρεία για τρία αντί για έναν χρόνο.

Προανήγγειλε επίσης ότι «θα υπάρχει θετική εξέλιξη στις εξισωτικές αποζημιώσεις κτηνοτρόφων».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!