tromaktiko: Εντός της εβδομάδας η απόφαση πολιτικής ασυλίας στον Ασάνζ

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Εντός της εβδομάδας η απόφαση πολιτικής ασυλίας στον Ασάνζ



Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα στο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, από τις 19 Ιουνίου για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται στο πλαίσιο των ερευνών για μια υπόθεση βιασμού.

Έχει εκφράσει φόβους ότι μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού τόνισε ότι θα έχει αύριο επαφές με διπλωμάτες της χώρας του διαπιστευμένους στο Λονδίνο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο για να λάβει την απόφασή του.

Ο Κορέα, ηγέτης της αριστεράς και πολύ επικριτικός απέναντι στην Ουάσινγκτον, έχει εκφράσει συμπάθεια για τον Ασάνζ και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «αν αποδειχθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του, αυτός είναι λόγος για να τού χορηγηθεί πολιτικό άσυλο». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ισημερινού «στις ΗΠΑ υφίσταται η ποινή του θανάτου για πολιτικά εγκλήματα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!