Ο λόγος; Μα φυσικά για τον καφέ!!!
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Σολωμού,Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, Επιστημονική Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ληξούρι Κεφαλονιάς.
Ο καφές με το μάτι του διαιτολόγου!
Νερό, καφεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών συνθέτουν τον καφέ. Τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά, που θωρακίζουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις).
Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα «αντιοξειδωτικών» πολυφαινολών σε 1 φλιτζανάκι (100ml) ελληνικού καφέ υπολογίζεται σε 90-110mg. Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ σε 1 φλιτζάνι (200ml), η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) κυμαίνεται από 280-560mg πολυφαινολών, ανάλογα με την προέλευσή και ποικιλία του καφέ, τη μέθοδος καβουρντίσματος και άλεσης (Neveu et al, 20101). Δεν εξαιρείται ο ντεκαφεϊνέ. Σε πρόσφατη σε δημοσίευση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Journal of Agriculture and Food Chemistry σχετικά με την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων, ο καφές κατατάχθηκε σε υψηλότερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα όπως είναι για παράδειγμα το τσάι.
Ο καφές αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό;
Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25 %) συγκριτικά με τους άνδρες. Η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.
Επιπλέον, η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου), την κρέμα γάλακτος (1 κ.γλ.: 50 kcal και 5g λιπαρά), το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).
Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση του καφέ (2-3 φλιτζάνια) μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση.