tromaktiko: Καφύρας: "Διαφωνούμε με την παύση λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας"

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Καφύρας: "Διαφωνούμε με την παύση λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας"



Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας κατά την επίσκεψη του στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Πύργο όπου συναντήθηκε με διοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, δήλωσε τα εξής...

«Η επίσκεψη μου στην Αγροτική Τράπεζα εδώ έχει να κάνει με την διαφωνία μου για την παύση της λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας και των σοβαρών επιπτώσεων που θα έχει αυτή η ενέργεια στους αγρότες και στην αγροτική παραγωγή, καθώς και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους εργαζόμενους της τράπεζας.

Η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε Bad Bank και Good Bank και η παραχώρηση του υγιούς κομματιού της στην Τράπεζα Πειραιώς, τη θεωρώ άσχημη εξέλιξη που αντιβαίνει μάλιστα στην συμφωνία – πλαίσιο των πολιτικών αρχηγών, που στην ενότητα «Α. Ζητήματα για Αναθεώρηση Δανειακής Σύμβασης» παρ.11, αναφέρεται «Αγροτική Τράπεζα : Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση της. Διαφύλαξη του Χαρτοφυλακίου Υποθηκών Αγροτικής γης.»

Η Αγροτική Τράπεζα δημιουργήθηκε για να εγγυάται την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ότι ο αγρότης, όπως και η γη του, δεν θα είναι έρμαια του κάθε ιδιώτη τραπεζίτη.

Αυτό που επετεύχθη τον 20ο αιώνα, ξηλώνεται τον 21ο αιώνα.

Χωρίς να υπάρχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της μεταβίβασης της ΑΤΕ προς την Τράπεζα Πειραιώς, για εμάς τους Ηλείους προκύπτουν ορισμένα, τεράστια ζητήματα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Η ΑΤΕ μέχρι τώρα χρηματοδοτούσε με τα καλλιεργητικά και κτηνοτροφικά δάνεια το 70% της πρωτογενούς παραγωγής. Οι μέχρι τώρα δυσκολίες με την αύξηση των επιτοκίων στους γεωργοκτηνοτρόφους είχε δυσκολέψει την προμήθεια των απαραίτητων εφοδίων για την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας τους, τώρα θέτει τεράστια ερωτήματα πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομική δραστηριότητα των γεωργοκτηνοτρόφων, αν θα συνεχίσουν να δίνονται δάνεια, με ποιούς όρους και προϋποθέσεις και όταν μάλιστα για την Ηλεία αυτό αφορά περίπου 10.000 εκμεταλλεύσεις.

ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει για τα μη ενήμερα δάνεια (τα οποία παραμένουν στην Bad Bank γιατί δεν είναι μεταβιβάσιμα) που έχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με ενέχυρο μάλιστα την αγροτική γη, καθώς και τα ενήμερα δάνεια, που μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και πιθανόν να καταστούν μη ενήμερα. Για όλα αυτά τα δάνεια με υποθήκες την αγροτική γη, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος κατασχέσεων αγροτικής γης και για την Ηλεία αυτό το δεδομένο είναι ισχυρά μεγάλο, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μη ενήμερων δανείων και με εκτιμήσεις είναι υποθηκευμένο πάνω του 50% της Ηλειακής αγροτικής γης.

Πως θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που συνδέονται με τις υποθήκες και το “σύστημα διασφαλίσεων” των δανείων της ΑΤΕ προς τον αγροτικό κόσμο;

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα όσον αφορά την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, που λόγω των προβλημάτων που προαναφέραμε (νέα καλλιεργητικά δάνεια και μη ενήμερα δάνεια), υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αντί για ανάπτυξη της και περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Εδώ υπάρχει επίσης και ένα θέμα, που λόγω των ενδεχόμενων μαζικών κατασχέσεων αγροτικής γης, να μετατραπεί η χρήση της αγροτικής γης σε χρήσεις όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή άλλων «επενδύσεων», που απαιτούν πολύ μικρή αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και συνολικά θα συρρικνώνουν την αγροτική μας παραγωγή. Εδώ μην ξεχνάμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα «Πράσινων Τραπεζικών Προϊόντων» και που στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών κυρίως, αλλά και αιολικών πάρκων, σε αγροτικές περιοχές. Μπορεί μια ιδιωτική τράπεζα να κατευθύνει την παραγωγή σε μορφές και αντικείμενα που δεν συμφέρουν τον ελληνικό λαό, αλλά συμφέρουν την Τράπεζα;

Υπάρχει Αγροτική Τράπεζα. Επανακεφαλοποίηση και εξυγίανση της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Αναπάντητο μένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις αγροτικές – συνεταιριστικές εταιρείες (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.λ.π.) και κυρίως αυτές που συνδέονται με τον διατροφικό τομέα, όπως η ζάχαρη, τα προϊόντα γάλακτος κ.λ.π. που εξυπηρετούν τόσο τον Έλληνα καταναλωτή όσο και τον Έλληνα παραγωγό με την απορρόφηση των προϊόντων του, παίζοντας και έναν ευρύτερο ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά τροφίμων.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυγίανσης των αγροτικών συνεταιρισμών, θέμα που συνδέεται απευθείας με την ΑΤΕ.

Εκτός βέβαια από τα θέματα που αφορούν τους αγρότες και γενικότερα τον Ελληνικό λαό, υπάρχει και ένα θέμα που αφορά τους εργαζόμενους της ΑΤΕ και των θυγατρικών της εταιρειών, που πέραν των εξοντωτικών περικοπών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ βρίσκονται με την αβεβαιότητα της απασχόλησης.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της μοναδικής κρατικής τράπεζας της χώρας μας, της ΑΤΕ και η κυβέρνηση να απαντήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και που προαναφέραμε, πριν προχωρήσουν στην μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΤΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσω τη σύγκλιση του Π.Σ. της ΠΔΕ για αυτό το θέμα, καθώς και θα αποστείλω επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Οικονομικών».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!